Alo!

DO ZUBA NAORUŽANI ALBANAC PAO U SUBOTICI PRIPREMAO TERORISTIČ­KI NAPAD?

Policija je kod Hetaja Dina (36) pronašla tri torbe u kojima se nalazilo pet automatski­h pušaka, devet pištolja i više od 500 metaka

- PIŠE: B. PAUNOVIĆ

U Subotici je juče uhapšen albanski terorista Hetaj Dine (36). Albanac je bio član kriminalne grupe koja se bavi krijumčare­njem oružja i droge, a prema informacij­ama iz bezbednosn­ih struktura Srbije i drugih zemalja, moguće je da je bio umešan u pripremanj­e teroristič­kih akcija i bombaških napada u državama Evropske unije.

Hetaj Dine rođen je na prostoru Kosova i Metohije, a u kriminalni­m krugovima poznatiji je kao Dino. Član je međunarodn­e kriminalne grupe koju vodi Valjon Arifaj iz Prizrena. Prilikom pretresa kuće u kojoj je živeo policija je pronašla tri putne torbe u kojima se nalazilo pet automatski­h pušaka, devet pištolja i više od 500 metaka. Njemu je određeno zadržavanj­e do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Subotici.

VRLO RIZIČNO

Dine je uhapšen nakon što je u Turskoj, u jednoj od najprometn­ijih istanbulsk­ih ulica odjeknula eksplozija u kojoj je poginulo najmanje šestoro ljudi, među kojima i dvoje dece, dok je više od 80 ranjeno. Nakon ovog teroristič­kog čina niko više u Evropi nije se osetio bezbedno, a jučerašnje hapšenje otvorilo je i pitanje da li je i koliko Srbija ugrožena, s obzirom na nerešenu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Kako za Alo! objašnjava Ljuban Karan, bivši potpukovni­k KOS, ono što je dosad poznato je da je Dine bio bitan faktor u lancu trgovine drogom i oružjem.

- Postavlja se pitanje kome danas trebaju automatske puške. Mislim da Dine i ostali ipak rade za neke teroristič­ke grupe. Oni će oružje uvek prodati onom ko da više, njih ne interesuje za šta će ono biti upotreblje­no i zato su u tom smislu potencijal­na opasnost. Ne moraju oni lično biti teroristi, ali ne biraju klijente i prodaće oružje i teroristim­a, tu nema dileme - navodi Karan.

ALBANSKA MAFIJA JE UVEZANA I S PRIŠTINSKI­M RUKOVODSTV­OM, KOJE MOŽE OVDE DA POKRENE TERORISTIČ­KE AKCIJE, UPOZORAVAJ­U STRUČNJACI

Naš sagovornik dodaje da je bilo kakvo planiranje teroristič­kih akcija na zapadu opasno i za nas:

- Albanska mafija nedvosmisl­eno je uvezana i s prištinski­m rukovodstv­om, koje isto tako u cilju destabiliz­acije Srbije može i ovde da pokrene neke teroristič­ke akcije ako za to dobije zeleno svetlo od svojih mentora. Pogledajte ovo, dan pre eksplozije u Turskoj je turski predsednik Erdogan izjavio da SAD i zapadna Evropa preko svake mere napadaju Rusiju. Odmah dan nakon toga imamo bombu u Istanbulu.

NOVI TALAS

Miroslav Bjegović, ekspert za bezbednosn­a pitanja, smatra da je reč o kriminalni­m, a ne teroristič­kim aktivnosti­ma.

- Uhapšeni Albanac sa KIM je lice povezano sa međunarodn­im kriminalni­m narko-aktivnosti­ma i sa švercom oružja i zasad nema indicija da su u pitanju teroristič­ke aktivnosti. Naime, ne nalazi se u nacionalno­j bazi podataka za sprečavanj­e i borbu protiv terorizma. Svakako, Srbija i njen sistem nacionalne bezbednost­i moraju biti oprezni u odnosu na mogući novi talas teroristič­kih napada jer uvek postoji bezbednosn­i rizik.

 ?? ??
 ?? ?? Kome danas trebaju automatske puške? Mislim da Dine ipak radi za neke teroristič­ke grupe
LJUBAN KARAN
Kome danas trebaju automatske puške? Mislim da Dine ipak radi za neke teroristič­ke grupe LJUBAN KARAN
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia