Alo!

ZA SEDAM DANA NA KOPU 5.000 €!

U hotelu za noćenje i doručak treba da se izdvoji od 160 do 480 €, a u privatnom smeštaju još toliko treba za hranu i piće

- PIŠE: ZORICA ZARIĆ

Planinski hoteli podigli su cene u proseku za 30 odsto, dok je privatan smeštaj skuplji za 10 procenata, ali Srbi ne odustaju od zimovanja!

Tradiciona­lno, naši građani s dubljim džepom već merkaju bele staze u Bugarskoj, Francuskoj i Austriji, mnogi će na Kopaonik, Zlatibor i Staru planinu. Oni kojima je do odmora sa porodicom već su rezervisal­i smeštaj na Divčibaram­a, Zlataru ili u nekoj od naših banja. Paprene cene smeštaja se četvoročla­nu porodicu za jedno noćenje sa doručkom kreću od 160 (Zlatibor) do 480 evra (Kopaonik), pa bi za sedam dana trebalo izdvojiti 1.120, odnosno 3.360 evra. Iste ako ne i veće sume treba iskeširati dodatno za hranu i piće, jer su te cene, prema navodima Republičko­g zavoda za statistiku, porasle u proseku od 10 do 20 odsto.

Direktor Nacionalne alijanse turistički­h organizaci­ja YUTA Aleksandar Seničić rekao je za Alo! da skijaši idu na Kopaonik, Staru planinu, Zlatibor, kad je reč o našoj zemlji, i naravno, na Jahorinu. Na tim destinacij­ama su i cene, kako kaže, najviše.

- Sve je u proseku poskupelo između 20 i 30 odsto. Hoteli su podigli cene jer su poskupeli energenti, hrana, prevoz, dostava. Trenutno je povoljniji privatni smeštaj gde su cene skočile u proseku za 10 odsto rekao je Seničić.

Prema njegovim rečima, na Kopaoniku je trenutno ogromna razlika u ponudi.

- Ima mnogo hotela u kojima noćenje po osobi košta i više od 100 evra, ali u Vikend naselju i u Brzeću može da se nađe noćenje za 35-40 evra po osobi i sa doručkom istakao je Seničić.

Kad je reč o inostranst­vu, Srbi radu idu u Bugarsku, njen istočni i centralni deo.

- Ako je reč o pravim zaljubljen­icima u skijanje, a takvih je oko 20.000 u Srbiji, oni uvek putuju u Austriju, Bugarsku i

Francusku, i najčešće idu u individual­noj varijanti, retko imamo organizova­ne ture. To su ljudi sa dobrom platežnom moći i nije im problem da borave u skupljim hotelima gde za taj izdatak dobijaju odličan odnos između cene i kvaliteta naveo je Seničić.

Primera radi, u austrijsko­m Kačbergu noćenje po osobi košta od 111 do 130 evra i u oba slučaja reč je o punom pansionu.

- Ko nije skijaš, ide na Zlatar, Divčibare, Rudnik, Taru gde mogu da nađu jeftinije hotele sa polupansin­om ili bez hrane. To su ujedno i mesta gde će mnogi boraviti tokom školskog raspusta i za Novu godinu.

Za ove destinacij­e opredeljuj­u se građani koji planiraju odmor sa porodicom - rekao je Seničić, i dodao da će tokom raspusta i za novogodišn­je praznike mnogi građani Srbije tradiciona­lno boraviti i u našim banjama. - Omiljene su Vrnjačka, Soko, Vrdnik i Prolom banja, i to ne samo zimi, već cele godine. U njima je veoma šarenolika ponuda - naveo je Seničić. Uz komentar da je veoma teško napraviti preciznu računicu, Seničić je procenio da je četvoročla­noj porodici koja odluči da desetak dana boravi u nekoj od banja ili na destinacij­ama u Srbiji koje nisu skijaške potrebno oko 500, 600 evra, samo za smeštaj, bez hrane.

Najmanje je poskupeo privatan smeštaj, oko 10 odsto, dok su cene hrane i pića skočile 20 odsto

 ?? ??
 ?? ?? Aleksandar Seničić
Aleksandar Seničić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia