Alo!

DIVLJAJU PO GROBNICAMA!

- PIŠE: EKIPA ALO!

Na prostoru stratišta u Jajincima opet su neki građani divljali automobili­ma po masovnim grobnicama, na mestu na kojem je tokom Drugog svetskog rata likvidiran­o više desetina hiljada ljudi.

Muzej žrtava genocida najoštrije je osudio vožnju i turiranje vozila po masovnim grobnicama u Spomen-području „Jajinci“. Zbog toga što se ovakvi slučajevi ne dešavaju prvi put, Muzej žrtava genocida, imajući u vidu potrebu jačanja kulture sećanja, pozvao je sve građane da se savesno i odgovorno odnose prema mestima stradanja naših zajednički­h nedužnih predaka.

Stručnjaci Muzeja žrtava genocida uočili su da su tokom prethodnog vikenda nepoznati građani vozili i turirali svoja putnička vozila po masovnim grobnicama u Spomen-području „Jajinci“. Iz Muzeja ukazuju na to da je na Spomen-području „Jajinci“tokom Drugog svetskog rata likvidiran­o više desetina hiljada ljudi, ali i da su brojni memorijaln­i prostori, nekadašnja gubilišta civila, vojni memorijali i mesta stradanja u ovo naše vreme postali prostor za vandalsko, anticivili­zacijsko i antidemokr­atsko ponašanje pojedinih neodgovorn­ih građana. Kako dodaju, neretko ih koriste za organizaci­ju javnih koncerata, vožnju kola, šetnju kućnih ljubimaca, bavljenje sportskim aktivnosti­ma, ali i kao izletišta...

Muzej poziva i Ministarst­vo unutrašnji­h poslova, Komunalnu miliciju, odgovaraju­će sekretarij­ate grada Beograda, JP „Zelenilo - Beograd“i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda da bez odlaganja, a u skladu sa svojim nadležnost­ima i ovlašćenji­ma, identifiku­ju lica koja su se nedolično ponašala na masovnoj grobnici u okviru memorijaln­og prostora nekadašnje­g stratišta u Jajincima. Takođe, zahtevaju od nadležnih institucij­a da preduzmu sve neophodne aktivnosti kako se ovakvi nedopustiv­i vandalski i anticivili­zacijski postupci više ne bi dešavali.

 ?? ?? Tragovi od turiranja na mestu stradanja više desetina hiljada ljudi
Tragovi od turiranja na mestu stradanja više desetina hiljada ljudi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia