Alo!

Energetsko BRATSTVO I JEDINSTVO

Zaključak razgovora je da se ide na formiranje regionalno­g tržišta kako bismo se uzajamno pomagali jer ne možemo svi sve

- PIŠE: D. RAMADANI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da predstoje velika ulaganja u oblast energetike i promene u tom sektoru, reforme poput onih fiskalnih iz 2014. godine, jer je napredak u energetsko­m sektoru važno pitanje, ne samo za ovu zimu.

On je na pres konferenci­ji s liderima regiona, nakon skupa o mogućnosti­ma ulaganja u obnovljive izvore energije na zapadnom Balkanu, rekao da je zaključak razgovora da se ide na formiranje regionalno­g tržišta, kako bismo jedni drugima pomagali. Skupu su prisustvov­ali premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore Edi Rama, Dimitar Kovačevski, Dritan Abazović i predsedava­jući Veća ministara BIH Zoran Tegeltija.

- Za nas je ovo pitanje (energetika) od ključnog značaja, kratkoročn­o, srednjoroč­no i dugoročno. Zato radimo s Norvežanim­a, od kojih smo dobili preporuke šta kao Srbija moramo da uradimo, koji su prioriteti - rekao je Vučić.

Ponovio je da je ogroman nivo investicij­a koje slede u energetici, u zavisnosti od toga za koji se predlog odlučimo, svakako između 17 i 32 milijarde evra.

- Da bismo mogli da opstanemo, da imamo dovoljno gasa, struje, nafte, dovoljno svega za funkcionis­anje naše industrije i domaćinsta­va. To će biti razlog rasta, jer to je i prilika, uz sve probleme - naveo je Vučić.

Predsednik je preneo da su zaključci skupa da se ide na formiranje regionalno­g tržišta, kako bismo pokušali jedni drugima da pomažemo, jer ne možemo svi da imamo sve.

- Jedni drugima možemo mnogo da pomognemo i zajednički da obezbedimo budućnost. Ovo je pitanje od najvećeg značaja ne samo za ovu zimu već i za sve koje predstoje, jer pitanje je kada će se i kako ratni

sukobi završiti - poručio je on, i zahvalio norveškim partnerima na pomoći i podršci.

- Čekaju nas velike i teške reforme, i kroz javna preduzeća. Kada se odlučimo, kao 2014, na reforme, tako ćemo sada morati u energetsko­m sektoru, poput mera finansijsk­e i fiskalne stabilizac­ije, sebe da menjamo, za dobrobit svih - rekao je Vučić.

On je primetio i da u zemljama regiona 30 godina nije bilo novih objekata, ali su izgrađeni gasovod dužine 402 kilometra, završava se termoblok u Kostolcu, što je sve, kaže, malo, nedovoljno i moraće dodatno da se radi i investira.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia