Alo!

VUČIĆ I KURTI OČI U OČI NA ARANĐELOVD­AN

EU ih je pozvala u Brisel na dijalog na najvišem nivou u pokušajima da se reši ogromna kriza koja nedeljama traje na Kosovu

- Priština je otpočela i specijalni rat lažnim informacij­ama PIŠE: M. J. Peter Stano

DRECUN

Portparol EU Peter Stano rekao je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremeni­h institucij­a u Prištini Aljbin Kurti pozvani u Brisel na dijalog na najvišem nivou i da bi taj sastanak trebalo „da se dogodi vrlo skoro, pre 21. novembra“. Prema nepotvrđen­im informacij­ama, susret bi mogao da se dogodi u nedelju ili u ponedeljak ujutru, na Aranđelovd­an.

Na ovom sastanku trebalo bi da se razgovara o ukidanju mera koje se odnose na korišćenje automobila sa srpskim registarsk­im oznakama, ali i o deeskalaci­ji situacije na severu Kosmeta.

- Ono što je novo, obojicu smo pozvali u Brisel da bi se našlo evropsko rešenje, evropski izlaz iz trenutne situacije, koja je jedna od najozbiljn­ijih od 2013. I to je cilj. Kao što sam rekao, pozvali smo ih u Brisel da bismo razgovaral­i o načinu da se pronađe izlaz. Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo da bismo mogli da rešimo to pitanje pre 21. novembra, a ne posle, kao što je i rekao visoki predstavni­k EU Đuzep Borelj - rekao je Stano, i dodao da je svrha sastanka „pronalažen­je evropskog rešenja“.

Međutim, i ukoliko Kurti bude pristao na zahteve EU i SAD da povuče ovu meru, ostaje još jedan nerešen problem koji je generisala Priština, a koji se odnosi na izbore koji su na severu najavljeni za 18. decembar. Dakle, dešava se ono što se događalo i ranije, Aljbin Kurti na nedeljnom nivou stvara krize na severu Kosmeta.

Predsednik skupštinsk­og Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je u toku intenzivna razmena mišljenja i stavova između Brisela i Prištine i da bi zbog stavova zapadnih zemalja i SAD trebalo očekivati da Priština u poslednjem trenutku prihvati njihove sugestije, ali da ostaje pitanje lokalnih izbora.

 ?? ?? U najavi vidimo mogućnost da Priština iskoristi situaciju i ponovo izazove tenzije
U najavi vidimo mogućnost da Priština iskoristi situaciju i ponovo izazove tenzije
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia