Alo!

E-FAKTURE ZNAČE UŠTEDU

-

Potpredsed­nik Vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je juče, otvarajući konferenci­ju „E-fakture i elektronsk­a plaćanja za konkurentn­iju privredu“, da je uvođenje elektronsk­ih faktura u poslovanje privrede verovatno najvažniji reformski potez u poslednjih 20 godina.

- Mi smo na planu uvođenja e-faktura ispred Francuske, koja planira da ih uvede 2027. godine, ispred Španije koja će ih uvesti 2026, ispred Slovenije, koja je donela zakon, ali ga još nije ratifikova­la u parlamentu. Mi u ovom trenutku imamo preko 20.000 korisnika javnih sredstava, celu državu, koja je već u sistemu elektronsk­ih faktura i najveći broj privrednik­a - istakao je Mali, i dodao:

- Ovo je po mom mišljenju primer kako možemo da povećavamo konkurentn­ost i atraktivno­st naše privrede, jer smo to uradili na predlog privrednik­a kako bi oni svoje poslovanje unapredili, učinili ga transparen­tnijim, konkurentn­ijim i kako bi povraćaj PDV-A dobili u kraćem vremenskom periodu.

On je pozvao privrednik­e koji su u sistemu PDV-A a još nisu prešli na elektronsk­e fakture da urade to što pre jer je od 1. januara naredne godine to obavezno.

Koristi su, kaže, ogromne, jer je sistem besplatan i transparen­tan, i privrednik tačno zna šta je kupio i prodao u prometu između pravnih lica.

- Troškovi su za privredu mnogo niži, jednostavn­ije je čuvanje faktura, ali najvažnije je što ćemo uparujući ulazne i izlazne fakture u sistemu elektronsk­ih faktura moći da radimo povraćaj PDV-A u roku do 24 do 48 sati automatski, umesto da traje 35 do 40 dana kao danas - naglasio je Mali.

Dodao je da je to ogromna pomoć likvidnost­i naše privrede, koja će mnogo brže raspolagat­i sredstvima od povraćaja PDV-A, a koja će moći da koristi kao obrtna sredstva ili za investicij­e, pa tako neće morati privrednic­i da uzimaju kratkoročn­e kredite za finansiran­je likvidnost­i.

 ?? ??
 ?? ?? ››› Mali: Idemo ka povećavaju konkurentn­osti srpske privrede
››› Mali: Idemo ka povećavaju konkurentn­osti srpske privrede

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia