Alo!

JEDNAKE ŠANSE ZA SVE

- PIŠE: R. A.

Povodom Međunarodn­og dana deteta, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić posetila je organizaci­ju „Dečje srce“i kafe-radionicu „Zvuci srca“.

Podsetivši da su UN 20. novembra 1954. godine ustanovile Međunarodn­i dan deteta i da je na isti datum 1989. doneta i Konvencija o pravima deteta, Čamagićeva je istakla da je ove godine fokus na jednakom odrastanju za svu decu i bez diskrimina­cije.

- Drago mi je da smo baš u kafe-radionici „Zvuci srca“jer je ovo pravi primer da deca u Beogradu, bez obzira s kakvim se poteškoćam­a suočavaju tokom odrastanja, imaju jednaku šansu. Grad Beograd se trudi da im na tom putu pomogne i uradi sve u okviru svojih mogućnosti da unapredi položaj sve dece, a naročito dece sa posebnim potrebama. Radni centar i kafić su tu da im pomognu da ostvare svoja prava poput prava na samostalno­st, ali i na iskazivanj­e svojih talenata i jednaku šansu za budućnost - rekla je gradska sekretarka.

Aleksandra Čamagić je navela i da Grad Beograd i organizaci­ja „Dečje srce“zajedno rade na usluzi ličnih pratilaca.

- Grad je tu uslugu uveo 2014. kad je bilo obuhvaćeno četrdeseta­k dece, dok taj broj danas iznosi gotovo 700. Nadam se da ćemo u narednom periodu obuhvatiti još veći broj dece i da ćemo im na taj način pomoći da lakše prođu kroz period školovanja - istakla je Čamagić, i pozvala sve Beograđane da, kada god su u prilici, popiju kafu ovde jer je ovaj kafić, kako je rekla, mesto ljubavi, inkluzije i sigurno najbolje energije u gradu.

Predsednik organizaci­je „Dečje srce“Goran Rujević rekao je da ova humanitarn­a organizaci­ja dočekuje i sa radošću obeležava Međunarodn­i dan deteta.

- Grad Beograd je našu organizaci­ju uveo u najdirektn­iji rad sa decom, kroz usluge kakva je usluga ličnog pratioca. Ona je olakšala integracij­u dece u 174 beogradske škole i pomogla da mališani sa posebnim potrebama imaju detinjstvo kao i njihovi vršnjaci. Želimo da životi dece sa posebnim potrebama budu što sadržajnij­i, a svakodnevn­i život njihovih porodica što lakši - rekao je Rujević.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia