Alo!

SVE ŠTO SMO STICALI POPLAVA JE ODNELA

- E. A.

Vanredna situacija zbog opasnosti od poplava uvedena je u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju. Zbog obilnih kiša, izlile su se reke na području Raške, Novog Pazara, Tutina, Prijepolja, na Kosovu i Metohiji.

Na sajtu Grada Novog Pazara juče je objavljeno da je u poslednja 24 sata palo više od 100 litara kiše po metru kvadratnom u tom gradu. Osnovne i srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara juče nisu radile.

Direktor JVP „Srbijavode“Goran Puzović izjavio je da je u Novom Pazaru i Tutinu, gde je usled obilnih padavina došlo do izlivanja reka, situacija pod kontrolom, da poplavni talas traje još danas i da su se reke vratile u svoja korita. Puzović kaže da je trenutno najteža situacija na reci Lim u Prijepolju, gde se sprovode određene mere.

- U toku noći smo postavili zaštitni sistem, a trenutno se u jednom naselju koje je ugroženo ređaju džakovi za odbranu od poplava - rekao je Puzović.

Petočlana porodica Gojak, koja živi na obali reke Lim u naselju Zalug u Prijepolju, nalet vodene bujice u noći između nedelje i ponedeljka nije smela da čeka u kući, pa su morali da napuste svoj dom. To se pokazalo kao spasonosna odluka, jer je voda poplavila njihove dve porodične kuće i pomoćne objekte. - Iza nas je besana noć, oka nismo sklopili. Videli smo kako Lim sve više nadolazi, morali smo da pobegnemo na sigurno. Uspeli smo da sačuvamo naše živote, i psa. Sve ostalo što smo godinama sticali ostalo je pod vodom. Bujica je stvorila dve matice, neverovatn­o brzo je tekla i nije moglo ništa da se spase - rekao je za RINA Sead Gojak, i dodao da je pričinjena ogromna materijaln­a šteta, ali je najvažnije da su svi iz ove stihije izvukli žive glave. Nakon burne noći, do još jedne dramatične situacije došlo je sledećeg jutra.

Vanredna situacija u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju

- Moj stric koji ima 77 godina ostao je zaglavljen sa traktorom u nabujaloj reci. Voda je dostizala visinu od dva metra. Na licu mesta brzo su se našli spasioci koji su ga izvukli

čamcima iz vode i poslat je u Hitnu pomoć, nadam se da je dobro. Materijaln­i gubici će se nekako nadoknadit­i, bitno je da nema ljudskih žrtava izjavio je Sead.

 ?? ?? ›››
Poplavni talas trajaće još danas, najgore u Prijepolju, gde preti nabujali Lim
Sačuvao živu glavu: Sead Gojak
››› Poplavni talas trajaće još danas, najgore u Prijepolju, gde preti nabujali Lim Sačuvao živu glavu: Sead Gojak
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia