Alo!

DA SJAŠE KURTI, A UZJAŠE KRASNIĆI!

Kao novog premijera Amerikanci vide mladog albanskog političara, predsednik­a partije OVK zločinca Hašima Tačija

- PIŠE: M. J. Krasnićije­v prethodnik na čelu DPK: Kadri Veselji

Aljbin Kurti i lažna država Kosovo pretrpeće kazne i sankcije od EU i SAD zbog nepoštovan­ja sporazuma potpisanih s Beogradom i izazivanja tenzija na severu pokrajine.

Kako Alo! ekskluzivn­o saznaje, Kurti je u potpunosti izgubio poverenje Vašingtona, pa se očekuje njegovo obaranje s vlasti. Pored toga, Češka, koja predsedava EU, već je odložila usvajanje teksta o viznoj liberaliza­ciji za takozvanu državu Kosovo, a kao razlog navedene su tenzije i političke prilike na severu KIM.

SAD su izgubile strpljenje i više neće tolerisati ispade i opasne poteze Kurtija, koji mesecima izaziva tenzije, proizvodi krizu i ugnjetava srpski narod na Kosmetu. Upravo zbog toga, prištinski lider i njegov pokret Samooprede­ljenje ostali su bez podrške svojih glavnih mentora. Njegova vlada će, kako saznajemo, uskoro pasti, pa će na KIM uslediti vanredni izbori.

KRASNIĆI JE NEDAVNO BORAVIO U SAD, GDE SE SASTAO S AMERIČKIM SPECIJALNI­M IZASLANIKO­M GABRIJELOM ESKOBAROM

ALJBIN ĆE PRETRPETI OZBILJNE KAZNE I SANKCIJE OD EU I SAD ZBOG IZAZIVANJA TENZIJA NA SEVERU POKRAJINE

ODBILI IM VIZE

Kao Kurtijevog naslednika, Amerikanci vide Memlija Krasnićija, mladog albanskog političara, predsednik­a Demokratsk­e partije Kosova (DPK) Hašima Tačija. Da su SAD odlučne u ovoj nameri, najbolje ilustruje činjenica da pojedini prištinski ministri nisu dobili američku vizu i da im je zabranjena poseta Vašingtonu. S druge strane, Krasnići je nedavno boravio u SAD, gde se sastao s američkim specijalni­m izaslaniko­m Gabrijelom Eskobarom. Nakon tog sastanka rekao je da je činjenica da pojedini kosovski ministri nisu dobili vizu za posetu Americi zapravo sankcija koju bi trebalo shvatiti kao alarm.

- Žao mi je što je Kosovo u takvoj situaciji, do sada nismo imali takve slučajeve, neviđeno je da su ministri vlade Kosova i državni funkcioner­i na ovaj način sankcionis­ani, za žaljenje je, verujem da je to alarm koji treba ozbiljno shvatiti - rekao je Krasnići, s kojim je u SAD boravila i Vljora Čitaku, koja ima dobre kontakte u Vašingtonu, gde je bila i ambasadork­a lažne države.

DOVIĐENJA!

Priština je dobila šamar i od EU jer je zvanični Prag saopštio da se zbog političkih dešavanja na severu KIM na današnjem sastanku COREPER, koji čine ambasadori EU, neće razgovarat­i o viznoj liberaliza­ciji koju tzv. država Kosovo godinama priželjkuj­e. Ukidanje viznog režima ostaće na čekanju, sasvim je sigurno, i tokom prve polovine naredne godine, jer u tom periodu EU predsedava Španija, koja nije priznala lažnu državu.

Da će Aljbin Kurti i njegova vlada uskoro biti bivši, jasno je i lideru Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju, koji je više puta ponovio da nije pametno suprotstav­ljati se nalozima iz SAD.

- Najbolje rešenje bi bilo da se na vreme prihvati američki zahtev. U situaciji koja je stvorena mora se pronaći rešenje, koje možda nije savršeno. Ali bez rešenja situacije na severu zemlje, situacija je loša i na putu eskalacije - rekao je Haradinaj.

Oglasio se juče i američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil, koji je poručio da bi odluke o tablicama trebalo odložiti barem na godinu dana, kako bi se rešila važnija pitanja.

ODLUKE O TABLICAMA TREBA ODLOŽITI BAR NA 12 MESECI KRISTOFER HIL

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia