Alo!

IDU PO KUĆI I GASE SVETLA!

Nekada me je nerviralo kad moj otac ide za nama i priča o sijalicama, a sada to i sama radim, kaže Svetlana (72)

- PIŠE: M. J. MAČUŽIĆ KRALJEVO

Država je od oktobra dala precizan predlog štednje struje kojim podstiče građane da uštedom zarade, a kao nagradu za to dobiće popust za svaki umanjen račun! Dakle, ušteda je dvostruka - i manje kilovata koji se plaćaju i popust za one koji su smanjili potrošnju.

Prema podacima EPS-A, od te objave milion i po Srba je primenilo neku meru štednje, pa je ukupna potrošnja u odnosu na oktobar prošle godine smanjena za 11 odsto. Kako su u tome uspeli, potražili smo odgovore na ulicama Beograda i direktno od građana saznali za najbolje strategije.

Zorana Ćurić Lilić (57) kaže za Alo! da je uspela da smanji potrošnju za oko 30-40 odsto!

- Nisam primenila ništa specijalno, ali sam apsolutno sve sijalice u kući zamenila štedljivim. Ništa drugo nisam radila drugačije, ali očigledno da je to bilo dovoljno. I zaista, stigao je umanjen račun i ja sam zadovoljna.

Tatjana Đokić (47) nije bila te sreće jer, kako kaže, nije uspela nimalo da uštedi.

- Ja nisam našla način da smanjim potrošnju, ili račun. Imam centralno grejanje, tako da mi topao oktobar nije značio, imam i toplu vodu, tako da ni bojler nisam mogla da smanjim. E, mašinu stvarno ne mogu da uključujem noću, to može da mi bude veća šteta nego korist ako dođe do neke havarije.

Nekima su za uštedu smetali ukućani koje štednja ne zanima.

- Ja sam odustala od nekih drastičnih mera štednje jer nisam sama, a ovi moji sustanari nisu zaintereso­vani za uštedu, tako da moj trud nije naročito produktiva­n. Ja sam ona koja isključuje svetlo po kući. Kada sam bila mlada, moj otac je stalno to radio, a mene je nerviralo. Sada ga razumem - rekla nam je Svetlana (72). Vukan Grahovac (37) misli da je uspeo da uštedi na električno­j energiji, što svojom voljom, što silom prilika.

- Malo vremena provodim kod kuće, uglavnom sam na poslu po ceo dan. Naravno, nisam prebacio svoju potrošnju tamo, već i tamo gledam da uštedim.

Među forama koje su podelili s nama, Beograđani primenjuju i smanjenje temperatur­e kuhinjskog i kupatilsko­g bojlera za nekoliko stepeni, podizanje temperatur­e frižidera i manje čuvanje hrane u zamrzivaču.

- Noseći veliku količinu smeća i polomljeno­g drveća iz svog gornjeg toka, nabujali Ibar je doneo i velike količine smeća koje se zadržava oko splavova i na gradskoj plaži koja je pod vodom. Kako portal kraljevo. online saznaje od nadležnih iz sektora Civilne zaštite Gradske uprave u Kraljevu, koji su od juče u stanju pripravnos­ti, na području Kraljeva nije bilo izlivanja koja bi ugrozila kuće. Bezbedni su i bunari JKP „Vodovod“u Žičkom i Konarevsko­m polju.

Zamenila sam sve sijalice u kući štedljivim i uspela sam da smanjim račun za oko 30-40 odsto ZORANA ĆURIĆ

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia