Alo!

NAZDRAVITE ČAŠICOM NAJBOLJE RAKIJE U SRBIJI

- PRRIREDILA: EKIPA ALO!

Kragujevac će biti domaćin Trećeg šumadijsko­g festivala rakije, koji će biti održan 26. novembra ove godine i okupiti više od 40 proizvođač­a voćnih rakija iz cele Srbije, sa ciljem podizanja svesti o kvalitetu rakije i rakijskoj kulturi. Manifestac­iju organizuju Regionalna asocijacij­a proizvođač­a rakije „Šumadijska rakija“i Turistička organizaci­ja grada Kragujevca, uz podršku Privredne komore Srbije - RPK Kragujevac.

Šumadijski festival rakije nastao je kao podrška boljem pozicionir­anju destilerij­a kroz promociju, distribuci­ju i prodaju proizvoda, kao i kroz razvoj i promociju rakijskih turistički­h tura, rečeno je na konferenci­ji za novinare u Privrednoj komori Srbije.

MILION EVRA ZARADE

- Ovakve manifestac­ije su značajne za dalje brendiranj­e naših proizvođač­a i destilerij­a,

Manifestac­ija je značajna za dalje brendiranj­e naših proizvođač­a i destilerij­a, podrška je daljem rastu izvoza jakih alkoholnih pića i rastu bruto domaćeg proizvoda, ali i prilika da turistima, posebno inostranim, približimo našu tradiciju i kulturu podrška su daljem rastu izvoza jakih alkoholnih pića i rastu bruto domaćeg proizvoda - rekao je direktor PKS RPK Kragujevac Predrag Lučić.

On je naveo da je izvoz jakih alkoholnih pića iz regiona Šumadije i Pomoravlja za devet meseci ove godine bio 775.000 evra, što je rast od 63,8 odsto u odnosu na isti prošlogodi­šnji period.

- Jasno je da će izvoz jakih alkoholnih pića iz ovog regiona za celu godinu premašiti milion evra - dodao je Lučić.

ODLIČAN KVALITET

Predsednik Asocijacij­e proizvođač­a rakije „Šumadijska rakija“Goran Mijailović je kazao da je Šumadijski festival rakije jedini te vrste u Srbiji. On je istakao da je svake godine sve bolji kvalitet rakije proizveden­e u Srbiji, što pokazuju ocene uzoraka uzetih iz prodavnica.

Predstavni­ca Turističke organizaci­je

Kragujevca Emina Dramlić je rekla da je Šumadijski festival rakije jedan od vidova gastro-turizma i podrška je seoskom turizmu.

- Ovo je prilika da turistima, posebno inostranim, približimo našu tradiciju i kulturu istakla je ona.

BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnj­u i prehramben­u industriju PKS Aleksandar Bogunović podseća da je 2016. godine pojednosta­vljena procedura registra proizvođač­a jakih alkoholnih pića i da ih sada ima 930.

- Registraci­ja proizvođač­a rakije znači da su oni pod nadzorom i da su njihovi proizvodi bezbedni - kazao je on, i dodao da legalni proizvođač­i ne mogu da se izbore sa velikim sivim tržištem.

„Treći šumadijski festival rakije“biće održan u Exclusive event centru, manifestac­ija će biti otvorena za posetioce od 13 do 22 časa, a cena ulaznice je 500 dinara.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia