Alo!

SRBI SE NISU UPLAŠILI VELIKE SILE, SVETINJA KOJU BRANE VEĆA OD PRETNJE

Videli ste šta su Srbi rekli, formiranje ZSO i posle toga su spremni da se vrate u institucij­e, pošto je jedan uslov ispunjen po pitanju tablica, poručio je šef države

- PIŠE: BOJANA PAUNOVIĆ FOTOGRAFIJ­E: TANJUG

Ovo je statusno jedna mala taktička pobeda, koja će nas voditi u još težu situaciju u kojoj ćemo biti izloženi i težim pritiscima. Zato kod mene ne možete da vidite radost, jer znam da nas čekaju teška vremena...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je ovako komentaris­ao dogovor o tablicama, koji su šefovi pregovarač­kih timova Beograda i Prištine, uz posredovan­je EU, postigli u Briselu.

DOSTA TERORA!

Šef države istakao je da je zadovoljan što smo sačuvali mir za naš narod:

- Zadovoljan sam i što nismo ugrozili čitavu Srbiju i što će nam ova godina biti rekordna po nivou stranih direktnih investicij­a, jer za to možete da se borite kada imate mir.

Vučić je naglasio da su ga kod nas opet napali kao da je nešto izdao, iako je doneta odluka koja će očuvati mir, kao i da ga napadaju upravo oni koji su već sve dali Prištini.

- Situacija kod Srba na severu KIM uzavrela je i vri, ljudi su siti terora prištinski­h vlasti i ovo nije nešto za političke svađe, već nešto što i mene brine - naveo je Vučić.

Kazao je da je bio skup i u Gornjem Kuscu u novobrdsko­j opštini, na kome je bilo skoro 5.000 ljudi, što pokazuje da su Srbi siti ucenjivanj­a, maltretira­nja, šikaniranj­a i pritiska i što ih tretiraju kao nacionalnu manjinu, jer oni neće da budu nacionalna manjina.

- Posle 23 godine terora, žele da čuvaju svoje ognjište i dalje se bore za svoju decu, stare, ali i za Srbiju na KIM i našu budućnost - naglasio je Vučić.

Kada je reč o lokalnim izborima na severu KIM, Vučić je rekao da je Priština požurila da što pre zameni srpske predstavni­ke umesto da sačekaju i vide kako će i šta da urade:

- Videli ste šta su Srbi rekli, formiranje ZSO i posle toga su spremni da se vrate u institucij­e, pošto je jedan uslov ispunjen po pitanju tablica. Kada se formira ZSO, onda idemo u nešto drugo. Sve i da hoću, a neću, ne mogu da ubedim Srbe u nešto drugačije, pošto im je dosta svega i, ma koliko im je bilo teško, nisu se uplašili najavljene velike sile, jer su znali da je svetinja koju brane, a to su njihova ognjišta, deca i zemlja, veća od pretnje. Nije lak period pred nama, verujem da ćemo uspeti da sačuvamo mir i stabilnost.

NON-PEJPERI

Kada je reč o planovima o kojima se govori u međunarodn­oj zajednici, predsednik je pojasnio:

- Ja sam im rekao, vi ste dobili naš odgovor povodom vašeg non-pejpera, u formi non-pejpera, a dobili ste i moj usmeni odgovor u Briselu, šta su naše crvene linije i o čemu neću da razgovaram uopšte. Pretite prekidom pregovora, prekinite ih odmah. Zar mislite da bilo ko ozbiljan može u svetu da se hvali da je prekinuo razgovore i pregovore, pa kako ćete da rešavate probleme? Evo, mi kažemo, nećemo Kosovo u UN i šta ćete onda, da nas bombarduje­te i pretite sankcijama, na osnovu čega i kog akta, kada ceo međunarodn­opravni okvir ide u korist Srbije - istakao je predsednik Vučić.

Vučić je konstatova­o i da je Priština pre dva dana imala na stolu, kako je rekao, bolji dil od onog koji je postignut po pitanju tablica, ali da je Priština imala pogrešnu procenu, kao i da je za njega najvažnije što je u dogovoru predviđeno ispunjavan­je prethodnih dogovora.

 ?? ?? Evo, mi kažemo, nećemo Kosovo u UN i šta ćete onda, da nas bombarduje­te i pretite sankcijama?
Evo, mi kažemo, nećemo Kosovo u UN i šta ćete onda, da nas bombarduje­te i pretite sankcijama?
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia