Alo!

OSTAO JE NAŠ GRB NA TABLICAMA,

OVO JE SRBIJA

- M. J.

Građani severa Kosova i Metohije odahnuli su nakon vesti da su Beograd i Priština u sredu kasno uveče postigli sporazum u Briselu koji se odnosi na preregistr­aciju automobila. Pobeda Srbije prihvaćena je sa oduševljen­jem jer će KM tablice ostati kao jedan od simbola postojanja srpske države u pokrajini. Građani s kojima smo razgovaral­i kažu da su imali poverenje u državno rukovodstv­o Srbije ali i da su se plašili poteza Prištine i Aljbina Kurtija koji im mesecima zagorčavaj­u život.

- Ostale su nam tablice, ostao je grb naše Srbije. Dok je grba, biće i naše Srbije - poručio je za Alo! jedan penzioner koji je zamolio da ga ne fotografiš­emo.

Nedeljama su Srbi strahovali i zebli, čekajući rasplet situacije. Nakon prvog sastanka u Briselu, kada je saopšteno da Kurti nije odustao od svojih suludih namera, mnogi Srbi, posebno oni stariji, izbegavali su da izlaze iz svojih kuća. Veliki broj studenata iz unutrašnjo­sti vratio se svojim kućama. U četvrtak ujutru situacija je mnogo lakša, lakše se disalo. Srpske zastave ponosno su lepršale na jesenjem vetru. Na Gradskom šetalištu ujutru nije bilo mnogo ljudi.

- Dobro je što su se dogovorili, nadam se samo da će ovi iz Prištine poštovati taj dogovor - kazao nam je jedan stariji Mitrovčani­n.

Na ulicama Severne Mitrovice u prethodna dva dana bilo je pojačano prisustvo pripadnika Kfora i Euleksa. Pored glavnog mosta na Ibru nalaze se italijansk­i karabinjer­i i dva njihova džipa.

- Šta slikate, ko ste vi? Pokažite mi svoju legitimaci­ju - rekao je karabinjer našem novinaru. Nakon legitimisa­nja, poželeo nam je sreću u radu, ljubazno i pristojno.

Na Jarinju juče nije bilo gužvi, saobraćaj se odvijao potpuno neometano. Vozači automobila sa KM tablicama nisu dobijali upozorenja tzv. kosovske policije, niti su im uručivane novčane globe.

Na severu su prethodnih nedelja, pored magistraln­ih puteva ka Jarinju i Brnjaku, izgrađene četiri baze specijalne policije tzv. Kosova. Pripadnici ROSU i juče su bili na tim položajima.

 ?? ?? Pored glavnog mosta na
Ibru juče su bili italijansk­i karabinjer­i
Pored glavnog mosta na Ibru juče su bili italijansk­i karabinjer­i
 ?? ?? ››› Srbi iz naše južne pokrajine zadovoljni što je postignut dogovor
››› Srbi iz naše južne pokrajine zadovoljni što je postignut dogovor

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia