Alo!

SRBIJA EKONOMSKI STABILNA UPRKOS KRIZI

-

Siniša Mali, potpredsed­nik vlade i ministar finansija, razgovarao je juče sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom o ekonomskoj situaciji u Srbiji i Evropi, budžetu za 2023. godinu, kao i o saradnji na zajednički­m projektima, i istakao da je Srbija ostala ekonomski stabilna uprkos krizi koja traje već nekoliko godina.

Ministar je istakao i da će budžet za narednu godinu biti razvojan, uravnoteže­n i socijalno orijentisa­n, sa elementima predostrož­nosti za krizna reagovanja. Kako je rekao, nastavlja se sa investicij­ama u infrastruk­turu i sa kapitalnim projektima, koji dalje podstiču rast BDP-A.

On je dodao da Srbija ostaje posvećena strukturni­m reformama, što je važan deo novog aranžmana sa Međunarodn­im monetarnim fondom (MMF), kao i da je u tom smislu najvažnija reforma energetsko­g sektora. On je dodao i da su sa MMF-OM dogovorena nova fiskalna pravila, koja su deo izmena Zakona o budžetskom sistemu, a koji će se u decembru naći pred poslanicim­a.

Žiofre je podsetio da je EU izdvojila 165 miliona evra za Srbiju kako bi prevazišla energetsku krizu, a ministar Mali je na tome zahvalio i istakao da je taj novac u budžetu za narednu godinu. To je, kako je Žiofre rekao, deo paketa energetske podrške za Zapadni Balkan. On je zahvalio Ministarst­vu finansija na saradnji na zajednički­m projektima, i posebno istakao projekat izgradnje interkonek­tora sa Bugarskom, koji će biti završen krajem 2023. Ministar finansija je rekao da je taj projekat posebno važan zbog diverzifik­acije izvora i pravaca snabdevanj­a prirodnim gasom i zahvalio EU na podršci. Sagovornic­i su se saglasili da će i u narednom periodu predano raditi na zajednički­m projektima, koji su suštinski važni za bolji kvalitet života.

 ?? FOTO: INSTAGRAM ?? Emanuel Žiofre i Siniša Mali
FOTO: INSTAGRAM Emanuel Žiofre i Siniša Mali

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia