Alo!

NAMA JE CRNI PETAK SVAKE NEDELJE!

Najviše varaju pri prodaji garderobe i obuće. Dan pre pojeftinje­nja podignu cene za 30-40 odsto, pa ih onda kao spuste, tvrdi Papović

- PIŠE: M. J. MAČUŽIĆ

Na svakom koraku danas ćete videti reklame za akcije povodom dana označenog kao „crni petak“kada bi sve trebalo da bude na ogromnom sniženju. Međutim, budite obazrivi! Gotovo svaka od najavljeni­h akcija u stvari je prevara! I dok na Zapadu, odakle ovaj običaj potiče, za dva dolara možete da kupite nešto što je koštalo 20, kod nas možete da prođete još i skuplje nego pre samo nedelju dana.

Da bi kupci tokom predstojeć­eg vikenda morali dobro da pričuvaju novčanike i pre bilo koje kupovine provere da li je sniženje lažno, savetuje i predsednik Udruženja potrošača Goran Papović.

- Mi smo prihvatili nešto što je na Zapadu nastalo i gde to ima smisla, ali kod nas definitivn­o nema. Nama je stalno crni petak jer nam dođu nove cene skoro svake nedelje i jer nam je to kao kazna. Crni petak nam je i svakog dana koliko nas trgovci varaju na svakom koraku - kaže Papović.

Kako dodaje, sramota je što inspekcije ne reaguju na sve te prevare.

- Dan pre pojeftinje­nja i te „akcije“oni podignu cene za 30-40 odsto, a onda kao spuste, zalepe na izlog natpis „sniženje“, ljudi dolaze, a cena neretko bude ili ista ili još veća nego juče. To nikako ne bi smeli da rade, jer zakon kaže da sniženje nikako ne sme da traje duže nego što je trajala redovna cena - tvrdi zaštitnik potrošača.

Prema njegovim rečima, najviše prevara ima pri prodaji garderobe i obuće.

- Kod nas se najviše i kupuju odeća i obuća, tako da tu ima najviše mesta za prevare. Na drugom mestu su tehnička roba i igračke, to više nema nikakvu kontrolu. Problem je što trgovci

NAROD LUTA IZMEĐU SKUPOG I SKUPLJEG, A UVOZNICI DRŽE MONOPOL I TO JE MOŽDA I NAJVEĆI PROBLEM

Goran Papović

stave ogromne marže, iako je država to ograničila i ograničenj­a su ista kao u regionu, od 10 do 15 odsto, ali problem su prikrivene marže preko kojih oni nalaze rupe u zakonu i koje su neverovatn­o visoke.

Povrh svega stoji, kaže, monopol distribute­ra i generalnih uvoznika koji diktiraju cene.

- Kada vi imate jednog generalnog uvoznika koji uvozi jedan tip robe za celu zemlju, nema načina da negde nađete jeftinije, jer on diktira cenu. I vi lutate između skupog i skupljeg, oni drže monopol i to je možda i najveći problem - zaključio je Papović.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia