Alo!

HRČE KO ČOVEK

- PIŠE: MAGAZIN MAČKA

Iako je hrkanje češće kod pasa nego kod mačaka, neke mačke hrču kada spavaju. Ako je to slučaj s vašom mačkom, možda ćete se zapitati da li je to nešto o čemu treba da brinete. One umeju da hrču iz više razloga. Kod nekih je to normalno, ali ponekad ume da bude znak da nešto zdravstven­o nije u redu sa ljubimicom.

KAKO DOLAZI DO ZVUKA

Zvuk hrkanja koji čujete kod ljubimice nastaje kada tkiva gornjih disajnih puteva, nos, zadnji deo usta i grlo vibriraju dok mačka diše. Ponekad je hrkanje kod mačaka nasumično, nešto što se povremeno dešava zbog položaja kod spavanja.

Hrkanje kod mačaka takođe može biti rezultat anatomije ili može biti uzrokovano zdravstven­im problemom.

Takođe, težina mačke može uticati na hrkanje. Kao što je slučaj s ljudima, mačke koje su gojazne češće hrču nego mačke koje su mršave. Kod gojaznih maca se oko vrata nakupi višak masnoće, što može komprimova­ti i ugroziti disajne puteve, uzrokujući da hrče. Pored toga, određene rase s ravnim njuškicama, brahikefal­ne mačke koje imaju kraću strukturu kostiju i uske disajne puteve sklonije su problemima ove vrste. Neke uobičajene brahikefal­ne rase koje mogu da imaju ovaj problem su persijske, himalajska i skotiš fold mace.

NARUŠENO ZDRAVLJE

Mačke koje pate od određenih zdravstven­ih stanja takođe mogu, u nekom trenutku, da počnu da hrču. Bilo koji problem koji utiče na disajne puteve može izazvati hrkanje, uključujuć­i infekcije gornjih disajnih puteva, bilo da su virusne, bakterijsk­e ili gljivične, mase ili izrasline koje blokiraju

nosne prolaze ili strani predmet koji se zaglavio u nosnom prolazu.

DA LI SE LEČI I KAKO

Ako je hrkanje uzrokovano medicinski­m problemom kao što je respirator­na bolest ili nazalni polipi, lečenje osnovnog problema može rešiti hrkanje. Lečenje može uključivat­i lekove ili čak operaciju, u zavisnosti od problema.

Mačke koje imaju prekomernu težinu ili gojaznost treba da izgube težinu, ne samo da bi se sprečilo hrkanje, već i zbog njihovog opšteg zdravlja. Vlasnici mača

ka treba da rade sa veterinaro­m kako bi razvili bezbedan program mršavljenj­a koji uključuje promene u ishrani i vežbanje. Za mačke s upornim hrkanjem koje se ne može medicinski rešiti veterinar može preporučit­i korišćenje ovlaživača u blizini mesta za spavanje ljubimice da bi se navlažili disajni putevi i smanjilo hrkanje.

 ?? ?? Hrkanje nekad ukazuje na zdravstven­i problem
Hrkanje nekad ukazuje na zdravstven­i problem
 ?? ??
 ?? ?? Mačke s ravnijim nosevima i licem, kao persijska i himalajska mačka, imaju urođene predispozi­cije za hrkanje
Mačke s ravnijim nosevima i licem, kao persijska i himalajska mačka, imaju urođene predispozi­cije za hrkanje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia