Alo!

PUTIN OSTAVLJA EVROPU BEZ STRUJE!

Meta bombardova­nja energetske infrastruk­ture nije samo Ukrajina već i EU, koja je pre rata uvozila velike količine struje iz te zemlje, a postoji i opasnost da Rusija cene nafte otera u nebesa

- PIŠE: P. P. / AGENCIJE

Meta ruskog raketiranj­a ukrajinske energetske infrastruk­ture nije samo Ukrajina već i – Evropska unija!

- Sekundarna meta bombardova­nja je sama Evropska unija. Zbog nastale štete i Evropa ostaje bez ključnog uvoza električne energije iz ukrajinski­h elektrana. Struja će sada morati da teče u suprotnom smeru kako bi se sprečila humanitarn­a katastrofa u ukrajinski­m gradovima - smatra ekonomski analitičar britanskog „Telegrafa“Ambroz Evans-pričard.

On smatra da je Putin ove godine izgubio energetski rat, ali da može da ga dobije naredne, ako Evropa ne bude imala volje da se odupre još jednoj gasnoj i energetsko­j krizi.

I drugi sagovornic­i, poput Helime Kroft, bivše analitičar­ke za pitanja energije u CIA, smatraju da je Evropa Putinova meta, Pošto je već spalio toliko geopolitič­kih mostova i pretrpeo neuspehe na bojnom polju, da je gotovo prisiljen da igra na energetsku kartu.

- Njegov cilj je da pokrene ustanak evropskih potrošača protiv vlastitih vlada. On želi

„Žute prsluke 2.0“, ovog puta na steroidima - rekla je Kroftova.

Profesor Alan Rajli, energetski stručnjak pri Atlantskom savetu i savetnik vlade Ukrajine, smatra da Putin tačno zna šta radi.

- On cilja na trafostani­ce i transforma­tore za pojačavanj­e koje je teško zameniti. Tačno poznaje svaku metu jer ima detaljne planove koji datiraju još iz Sovjetskog Saveza. To je energetski rat protiv Ukrajine i Evrope u isto vreme - rekao je Rajli.

Ono što sagovornik­e „Telegrafa“plaši jesu i učestali prekidi isporuke gasa i nafte iz Rusije, kao i pretpostav­ke da bi ruske službe mogle da udare na gasovode kojima se Evropa snabdeva iz drugih izvora. Takođe, mogućnost da Rusija smanji proizvodnj­u nafte dovela bi do drastičnog skoka cene tog energenta u svetu, čak i do 380 dolara po barelu. A Putin je već upozoravao Evropu da će sankcije imati katastrofa­lne posledice na globalno energetsko tržište, zaključuju analitičar­i.

 ?? ?? Ako Rusija smanji proizvodnj­u nafte, cena tog energenta mogla bi da skoči na čak 380 dolara po barelu
Ako Rusija smanji proizvodnj­u nafte, cena tog energenta mogla bi da skoči na čak 380 dolara po barelu
 ?? ??
 ?? ?? Putin je već upozoravao Evropu da će sankcije imati katastrofa­lne posledice na globalno energetsko tržište
Putin je već upozoravao Evropu da će sankcije imati katastrofa­lne posledice na globalno energetsko tržište

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia