Alo!

KACIGA NA GLAVU, PA 25 NA SAT!

-

Predlog Izmena i dopuna Zakona o bezbednost­i saobraćaja, koji bi uskoro trebalo da se nađe u skupštinsk­oj proceduri, mogao bi da popravi stanje na ulicama kad je u pitanju vožnja električni­h trotineta. Prema rečima Milana Vujanića, profesora Saobraćajn­og fakulteta u penziji, on je dobio predlog na uvid i trebalo bi da ga izmeni i dopuni.

Predlog, inače, u sadašnjem obliku predviđa najbrže kretanje trotineta na kolovozu od 25 kilometara na čas, dok bi vožnja na trotoaru morala da bude prilagođen­a brzini pešaka, to jest, između tri i pet kilometara na čas.

Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, smatra da bi zakon pre svega trebalo da reguliše sam pojam lakog električno­g vozila, kao i prostor kojim će se kretati.

- U praksi, najveći problem je taj što smetaju pešacima kaže Okanović za Bizportal. Jedna od važnijih zakonskih obaveza biće svakako i odgovaraju­ća bezbednosn­a oprema za vozače trotineta, poput kacige i ograničenj­a brzine. O eventualni­m kaznama tek treba da se raspravlja.

To i te kako ima logike prema ranijem pisanju medija, istraživan­ja koja je sproveo Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti ukazuju na činjenicu da najveći broj povreda zadobijeni­h u padovima ili sudarima u kojima su učestvoval­i električni trotineti predstavlj­aju povrede glave - 40-45 odsto, ruku (gotovo svaka treća), i nogu (svaka osma), a prosečna starost povređenih je 29 godina.

U Holandiji je uvedena obaveza da trotineti moraju da se registruju i imaju tablice, a da vozači moraju imati vozačku dozvolu i moraju biti stariji od 16 godina. Takođe, brzina trotineta je ograničena na 25 kilometara na sat. U Francuskoj trotinete ne mogu da voze mlađi od 12 godina, niti se ovaj dvotočkaš sme voziti po trotoaru, osim na obeleženim mestima. Velika Britanija je bila najrigoroz­nija i u potpunosti je zabranila trotinete u javnom saobraćaju, a to je najavila i Švedska zbog nedostatka infrastruk­ture.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia