Alo!

ŠKOLU STRAVE TREBA

Većina predloga je da se škola renovira, promeni, da ne liči i ne provocira, a da deca idu u obližnje škole dok se to ne završi

- PIŠE: Z. ZARIĆ

Policija od danas u svim školama

Direktor školske uprave Beograd Dragan Filipović rekao je da se u sredu, 10. maja, samo nedelju dana posle nezapamćen­og masakra, učenici Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“vraćaju na nastavu. On je dodao da će povratak svakog učenika zavisiti od toga kako se bude osećao, a da će sve naredne aktivnosti u toj školi biti u potpunosti prilagođen­e đacima.

Ipak, ova odluka naišla je na negativne reakcije dok većina roditelja iz „Ribnikara“ne želi da vrati svoju decu na mesto strave. Psiholozi se pak slažu sa predlogom i smatraju da je susret sa mestom zločina od presudne važnosti za dalji oporavak.

Psiholog i profesor filozofije Jasmina Mandić Ćirić istakla je da je bolje da se deca vrate na nastavu u svoju školu.

- U suprotnom, biće to bežanje

od istine. Oni su već doživeli prvi šok jer su bili tog dana u školi, svakim sledećim danom trauma će biti manja. Nažalost, jeste strašno, ali to je patnja koju deca moraju da progutaju - navela je Jasmina Mandić Ćirić.

Njena koleginica, psiholog iz Centra za nestalu i zlostavlja­nu decu Ružica Radović, za Alo! je istakla da je trenutno najvažnije da se deci uspostavi osećaj sigurnosti i predvidlji­vosti.

- To se delimično može osigurati tako što ćemo se fokusirati na povratak dece u redovne tokove dana, na njihove rituale i aktivnosti na koje su navikli. U ovom periodu obrazovne institucij­e bi trebalo da se fokusiraju na podršku deci i na negovanje osećaja sigurnosti, koji je trenutno, zbog celokupne situacije, ugrožen, zato i jeste važno da decu vratimo u škole - objasnila je Radovićeva, i sugerisala nastavnici­ma da pitaju decu šta znaju o događaju, kako se osećaju povodom toga.

- Potpuno normalno je da osećaju strah i anksioznos­t. Kako bi deca razumela situaciju, objasnite im je što jasnije i bez detalja koje ne mogu da razumeju. Vi kao odrasla osoba započnite razgovor. Iako su u okruženju naišli na informacij­e i čuli šta se desilo, važno je iskomunici­rati sa detetom na pravi način - rekla je naša sagovornic­a.

Kako je rekao za Alo! direktor Komiteta za saobraćaj Damir Okanović, nekadašnji đak „Vladislava Ribnikara“, neki učenici već najavljuju da će se ispisati iz ove škole.

- Moja ćerka je 2009. godište, ne ide u „Ribnikar“, ali ima drugaricu iz vrtića koja pohađa tu školu i koja joj je rekla da joj ne pada na pamet da se vrati u nju. Isto je najavio još jedan dečak koga poznajemo i koji je istog uzrasta kao njih dve. Čak je i moje dete decidirano reklo da se nikada ne bi vratila u školu u kojoj se sve ono desilo - naveo je Okanović, i dodao da nikad više, iako je odrastao u tom kraju i mnogo ga voli, neće proći Ulicom kralja Milutina gde je maloletni ubica i počeo krvavi pir 3. maja. Okanović je predložio da bi njegovu, kako je istakao, voljenu školu „V. Ribnikar“u kojoj je proveo najlepše trenutke detinjstva, trebalo trajno zatvoriti.

- Polovinu u kojoj se dogo

JASMINA MANDIĆ ĆIRIĆ

 ?? FOTO: MASANORI JOŠIDA, VLADIMIR MARKOVIĆ, NIKOLA TODOROVIĆ ?? Bežanje od škole je bežanje od istine. Oni su već doživeli prvi šok jer su bili tog dana u školi, svakim sledećim danom trauma će biti manja
FOTO: MASANORI JOŠIDA, VLADIMIR MARKOVIĆ, NIKOLA TODOROVIĆ Bežanje od škole je bežanje od istine. Oni su već doživeli prvi šok jer su bili tog dana u školi, svakim sledećim danom trauma će biti manja
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia