Alo!

SRUŠITI! Radović: Odrasli se boje, deca trpe

-

Psiholog Ružica Radović je prokomenta­risala i najčešću poruku direktora škola, a to je da deca koja se ne osećaju sigurno, ne moraju da dolaze u školu.

- Stav da dete ne mora da dođe u školu je posledica odraslih koji se boje i koji reaguju na takav način u ovoj veoma stresnoj situaciji. Veoma je važno da detetu mi odrasli budemo oslonac i podrška, a ne da iz svojih emocija oformljava­mo uverenja koja nisu u dobrobiti dece - pojasnila je Radovićeva, i posavetova­la roditelje da osiguraju deci bezbedno okruženje kako verbalnim tako i neverbalno­m govorom. - Recite im da su odrasli zaduženi za bezbednost i da su oni tu da bi deca bila bezbedna. Recite im da se ovakve tragedije dešavaju veoma retko, kao poplave, zemljotres­i i ostale nepogode. Obratite pažnju na moguće znakove traumatiza­cije, ritam spavanja, promene raspoložen­ja, apetit, dinamika školskih obaveza, stepen uznemireno­sti, intenzivan strah i slično - navela je Radovićeva.

dio zločin, odnosno nekadašnju OŠ „Slobodan Princip“treba pretvoriti u veliki centar za podršku deci sa problemima vezanim za odrastanje, sa najboljim stručnjaci­ma iz oblasti psihologij­e, pedagogije i sl. U drugoj polovini, to jest u nekadašnjo­j OŠ „Aleksa Šantić“, treba da bude neka nova osnovna

škola. Đaci starijih razreda ne treba svakog dana da prolaze pored mesta zločina, stručnjaci to nazivaju „retraumati­zacija“žrtava - objasnio je naš sagovornik, uz komentar da će se verovatno upis novih đaka drastično smanjiti.

- Kabinet istorije u kojem se dogodio zločin treba da postane spomen-soba, da stradale nikada ne zaboravimo - naveo je Okanović.

S obzirom na to da je svoj predlog objavio i na Tviteru, njegovu inicijativ­u podržali su mnogi korisnici ove društvene mreže, među kojima ima i onih sa drastičnim predlogom da školu treba srušiti do temelja.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia