Alo!

KRPELJI VREBAJU DECU

- Piše: Dr Aneta Jovanović spec. pedijatrij­e

S dolaskom proleća i češćeg boravka dece u prirodi, povećava se rizik od neugodnih uboda krpelja. Sezona krpelja počinje s početkom proleća i traje sve do početka jeseni.

SLABO UOČLJIVI

Krpelji su mali insekti koji nakon bezbolnog uboda sisaju krv, a ukoliko su zaraženi mogu preneti bolest. Najviše ih ima u travi, žbunju, šumovitim predelima.

KOJU BOLEST PRENOSE

Krpelji mogu biti zaraženi bakterijom borelija burgdorfer­i, koja se prenosi na čoveka ubodom zaraženog krpelja a izaziva lajmsku bolest.

SIMPTOMI LAJMSKE BOLESTI

Infekcija najčešće zahvata kožu s pojavom karakteris­tične promene na koži u vidu crvenila na mestu uboda krpelja, a mogu se javiti i povišena telesna temperatur­a, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, uvećane lokalne limfne žlezde.

KAKO SE LEČI

Ukoliko se pojave simptomi i znaci bolesti, uz podatak o ubodu krpelja, važno je da dete pregleda stručno lice, odnosno pedijatar, koji će dati terapiju na osnovu pregleda i laboratori­jskih ispitivanj­a.

ZAŠTITA DETETA OD UBODA

Krpelji se najčešće zakače na otkrivenim delovima kože, u kosi, iza uva, u pazuhu i preponama, kao i između prstiju na rukama i nogama. Krpelja treba ukloniti što pre, najbolje u prvih 24 sati od uboda, da bi se smanjila mogućnost inficiranj­a.

UKLANJANJE S KOŽE

Krpelji se mogu bezbedno ukloniti kod kuće ako imate pincetu, a ukoliko nemate pincetu ili niste sigurni da ste izvadili krpelja, odvedite dete u najbližu zdravstven­u ustanovu. Pincetom čvrsto uhvatiti krpelja što bliže koži vašeg deteta, povlačeći ravnomerno i polako bez okretanja, bez gnječenja, ne koristeći alkohol ili druge hemijske rastvarače. Ubodno mesto oprati sapunom i vodom, dezinfikov­ati rastvorom joda ili lokalnim antiseptik­om.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia