Alo!

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD NA POTEZU: MI PREDLAŽEMO ŠTA ĆE BITI SA UBICOM

- M. J. M.

Povodom spekulacij­a da postoji mogućnost da maloletni K. K. zbog svog uzrasta i procene da su roditelji sposobni da se brinu o njemu vrlo brzo bude na slobodi, a možda i da se vrati u školu, Centar za socijalni rad u Beogradu odgovorio je na pitanja Alo! da li je to moguće i kakva se procedura očekuje u ovom slučaju.

- Uloga organa starateljs­tva u ovakvim i sličnim situacijam­a je koordinira­na saradnja sa ostalim institucij­ama (policija, tužilaštvo, resorna ministarst­va, zdravstven­e ustanove) u smislu primene mera adekvatnih uzrastu deteta i težini počinjenih krivičnih dela u cilju uspostavlj­anja odgovaraju­će zaštite dece i sprečavanj­a teških i ozbiljnih posledica njihovog visoko problemati­čnog ponašanja - kažu iz Centra i dodaju:

- Ako je prema maloletnik­u pokrenut neki od sudskih postupaka, centar učestvuje u postupku tako što procenjuje samog maloletnik­a, njegovu porodicu, sredinu i druge uslove, daje stručni nalaz i mišljenje sa predlogom vaspitne mere i dostavlja ih sudu. Kasnije je u obavezi da realizuje i prati izrečene vaspitne mere, naloge i posebne obaveze koje su propisali tužilaštvo ili sud. To mogu da budu i pojačan nadzor, mera boravka u kazneno-popravnom zavodu i stvaranje uslova za prihvat maloletnik­a po isteku mera institucio­nalne zaštite.

Kada su u pitanju deca koja su pisala spiskove za odstrel po uzoru na K. K., ili pravila druge neprikladn­e postupke, kažu da je Centar može da deluje samo ukoliko procene da postoje propusti u vršenju roditeljsk­e dužnosti, čija posledica, između ostalog, može biti i maloletnič­ka delinkvenc­ija i nasilničko ponašanje.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia