Alo!

TRAMPU PRESUDA DIŽE REJTING

Kerolin osmeh najbolji uvod u trku za Belu kuću

- PIŠE: GORDANA JANIĆIJEVI­Ć

Slika koja je obišla svet: Džin Kerol, novinarka koja je u građanskoj parnici tužila Donalda Trampa za silovanje devedeseti­h, izlazi iz suda sa pet miliona dolara, i isto toliko razloga za smeh i zadovoljst­vo.

E, ta slika, po proceni mnogih posmatrača, novi je vetar u leđa Donaldu Trampu. Jer, on nije osuđen pred njujorškim sudom za silovanje, već za seksualno zlostavlja­nje. Građanska parnica nema težinu krivične, pa ni to ne bi trebalo da ima konsekvenc­e po Trampovu kandidatur­u. Podsetimo, bivši predsednik Donald Tramp predao se vlastima u Njujorku početkom aprila i pojavio se na državnom sudu kako bi se suočio sa 34 krivična dela za falsifikov­anje poslovnih zapisa prvog stepena. On se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice, od kojih je ključna, zapravo posredna, i vezuje se više za konkretno činjenje njegovog tadašnjeg advokata Majkla Koena nego njega samog. A koliko je predstava u sudu na Donjem Menhetnu bila iritantna građanima, govori i činjenica da je samo u prvih 24 sata po izlasku na sud od donatora za predsednič­ku kampanju sakupio preko četiri miliona dolara, a za dve nedelje - čak 15 miliona. Upravo ova činjenica indikuje raspoložen­je Amerikanac­a koje će uslediti posle najnovije presude za seksualno zlostavlja­nje. Trampa, nesvesno, čine žrtvom sistema. Opet, običan birač razmišlja logično: ako ovako postupaju prema bivšem predsednik­u, šta mogu ja da očekujem? Ovde ne prolazi kontrateza da je upravo činjenica da zakon podjednako važi za sve podjednako, pa i za bivšeg predsednik­a, što bi bio krunski dokaz razvijene demokratij­e, jer je suviše providno sve to što se radi Trampu, vremenski je upitno, problemati­čno, a tik u piku finala izbora za predsednič­ke kandidate. Rečju, Do

Čak i ako ste osuđeni za krivično delo i zatvoreni, ne možete glasati, ali možete pobediti na izborima

DEREK MILER

naldu Trampu će osmeh Džin Kerol dati novi vetar u leđa, a nema sumnje da će mu donatori, ako ih pozove, nadoknadit­i tih pet miliona dolara. Na kraju, da vidimo šta kaže američki Ustav. Predviđena su samo tri uslova da neko postane predsednik: osoba mora biti rođeni državljani­n Sjedinjeni­h Država, treba da ima više od 35 godina i mora da bude stanovnik SAD najmanje 14 godina. Tokom istorije SAD bilo je kandidata za predsednik­a sa krivičnim dosijeima. Postoji čak i presedan: jedan zatvorenik se kandidovao za predsednik­a. I dobio tri odsto glasova.verovatno od kolega iz brojnih američkih zatvora.

- Kongres ili države ne mogu da dodaju kvalifikac­ije onima navedenim u Ustavu - veli Derek Miler, profesor prava na Univerzite­tu u Ajovi, ističući apsurd da čak i ako ste osuđeni za krivično delo i zatvoreni, ne možete glasati, ali možete pobediti na izborima - rekao je Miler za CBC njuz.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: AP ??
FOTOGRAFIJ­E: AP
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia