Alo!

BEOGRADSKI METRO

DOSANJALI SMO SAN MNOGIH GENERACIJA Pripremni radovi biće završeni šest meseci pre roka, prva linija 2028, najkasnije 2029. godine

- PIŠE: BOJANA PAUNOVIĆ

Radovi teku brže od plana, finansiran­je je obezbeđeno, metro će biti ponos svih građana Beograda i Srbije.

Ministri finansija i saobraćaja, građevinar­stva i infrastruk­ture Siniša Mali i Goran Vesić obišli su juče pripremne radove za izgradnju beogradsko­g metroa na Makišu. Na toj lokaciji gradi se veliki depo na prostoru od 72 hektara.

Sa predstavni­cima kineske kompanije „Pauer Čajna” potpisan je aneks jedan ugovornog sporazuma, a ministar Mali je izrazio veliko zadovoljst­vo dinamikom radova i svime što je video na licu mesta.

- Pripremni radovi biće okončani šest meseci pre roka, koji je bio zacrtan za decembar ove godine. A ogromna je površina. Primera radi, ovde je nasuto više od 1,5 miliona kubika zemlje. Čisto kao poređenje, za EXPO će to biti četiri miliona.

Kada ovo završimo, nastavljam­o dalje, ovde će biti veliki depo, zgrada u kojoj će biti smeštene kompozicij­e metroa. Radimo i prateću infrastruk­turu, sedam novih kolektora za otpadne vode, petlju kod skretanja za Železnik, jedan potpuno novi bulevar, poput Vudroa Vilsona u Beogradu na vodi, koji će ići kroz Makiško polje, da bismo razvijali i okolne parcele objasnio je ministar finansija.

ĐILASOVO NEZNANJE

Već od naredne godine počinje izgradnja metro stanica u celom gradu.

- Prva linija, 21 stanica i 21 kilometar, biće gotova 2028, najkasnije 2029. Već radimo i projekat druge linije i planiramo da radove za nju počnemo sledeće godine, tako da će Beograđani već 2025. videti velike radove u centru grada i po celoj trasi linije. Još jedan san koji smo dugo sanjali, san mnogih generacija koji ćemo svi dosanjati. Finansiran­je je obezbeđeno po fazama i ovo će sve doprineti rastu i uspehu Srbije, rastu našeg BDP-A i svega drugog. Baš sam ponosan na sve ovo - kazao je ministar.

Odgovaraju­ći na pitanje Alo! da prokomenta­riše napade Dragana Đilasa da se navodno samo u Srbiji metro gradi tamo gde ne žive ljudi, Mali je istakao:

- Nikada u Đilasovoj politici građani Beograda i Srbije nisu

bili prioritet. On da je umeo, da je znao da napravi bilo šta u Beogradu, ne bi nam ostavio 1,2 milijarde evra duga. Ne bi, bar iz pristojnos­ti, sebi stavio 619 miliona evra u džep, dok je Srbija ostala bez 500.000 radnih mesta od 2008. do 2012. Dakle, to je slika i prilika Dragana Đilasa - kazao je Mali, i dodao:

- Njegovo neznanje o metrou upravo pokazuje ta izjava o depou. Recite mi, u kom to gradu u svetu imate depo, mesto gde parkirate kompozicij­e u centru grada, a površina je 72 hektara? To vam je ta površnost, to neznanje. Osim mržnje prema predsednik­u Aleksandru Vučiću i građanima Srbije, on na kraju ništa drugo i ne zna.

VELIKA ENERGIJA

I predstavni­k kineske kompanije „Pauer Čajna” izjavio je da je zadovoljan što će sve biti završeno pre roka.

Kako je prokomenta­risao ministar Mali, fascinantn­o je sa kojom energijom Kinezi govore, kao što, uostalom, i rade, naši kineski prijatelji.

 ?? ??
 ?? FOTO: ALEKSANDAR NALBANTJAN ??
FOTO: ALEKSANDAR NALBANTJAN

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia