Alo!

SVINJSKA MAST POSKUPELA ČAK 160 ODSTO!

- S. A.

Cene u maloprodaj­i nemaju samo veliki uticaj na inflaciju već i na standard građana, koji najviše novca troše upravo na hranu. Kako se od njive do trpeze gradi cena i možemo li uskoro očekivati pojeftinje­nja, za RTS analizira Tatjana Brankov, predsednic­a Društva agrarnih ekonomista Srbije.

Društvo agrarnih ekonomista Srbije sa Institutom za poljoprivr­edni razvoj zemalja u tranziciji iz Haleja u Nemačkoj završilo je istraživan­je o kretanju cena hrane u Srbiji u protekle tri godine.

Rezultati su pokazali da je krompir u maloprodaj­i poskupeo u proseku 90 odsto, isto toliko i šargarepa. Cena jabuke i rozbratne skočila je više od 50 odsto, a nešto malo manje je poskupela suva slanina. Apsolutnim rekorderim­a poskupljen­ja označili su svinjsku mast sa povećanjem cene preko 160 odsto. Najvećeg krivca za nerealna poskupljen­ja hrane istraživač­i vide u trgovačkim maržama, za koje kažu da su daleko više od evropskih.

Dugoročno rešenje, između ostalog, vide i u uvođenju institucij­e ombudsmana za hranu koji bi radio na fer odnosu proizvođač­a, prerađivač­a i trgovaca hranom. Ali i u ulaganju u domaću prehramben­u industriju, u aktivaciji robnih rezervi, kao i u uvođenju visoke transparen­tnosti u pogledu cena.

Samo jedan, domaći lanac maloprodaj­e ima maržu približnu onoj u EU, ostali nisu fer.

Na pitanje da li možemo da očekujemo manje cene hrane budući da stiže sezona domaćeg voća i povrća, profesorka Tatjana Brankov kaže da nije preterani optimista.

Predsednic­a Društva agrarnih ekonomista Srbije dodaje da u sezoni dospevanja domaćih plodova možemo da očekujemo pad cena, ali da je to kratkoročn­o. Ne veruje da će taj trend imati posebne efekte na sektor prerade.

Kaže da raspodela profita između poljoprivr­ednika, prerade i trgovca nije pravedna i da do snižavanja cena hrane u Srbiji može da se dođe putem snižavanja trgovačkih marži. - Marže koje ću ja sada izneti su i veće zbog toga što mi ne znamo koliko se nepoštene prakse trgovaca dodatno ugrađuju u troškove proizvođač­a. Ako gledamo bruto maržu, ona se u Srbiji kreće za važnije supermarke­te od 21 do 31 odsto, dok je markap (marža koja pokazuje koliko je proizvod ‚nadograđen’ iznad njegovog originalno­g troška) čak 44 odsto - kaže profesorka

Brankov, i podvlači da samo lanac domaćih supermarke­ta ima za jedan odsto nižu maržu nego što je prosek Evropske unije, a za koji kaže da iznosi 22,5 odsto.

Čak i diskaunter­i koji su se pojavili u Srbiji, za koje se očekivalo da utiču na spuštanje cena, nisu dovoljno efikasni. I oni imaju veću maržu nego što ima domaći lanac. Isti lanac koji posluje i u zemljama Evropske unije i u Srbiji ovde maržira recimo devet odsto više nego u EU. Znači, to generalno nije fer, zaključuje Brankov.

Profesorka je rekla da se pokazalo da je najosetlji­vija potrošnja belog sira. Znači, ako se cena belog sira poveća za 10 odsto, njegova potrošnja se smanjuje za 15 odsto.

- Ako se cena suve slanine poveća za 10 odsto, njena potrošnja se smanjuje za osam odsto - izjavila je profesorka Brankov, i podvukla da će se trgovci ponašati onako kako im bude dozvoljeno.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia