Alo!

BELA, NAJSTARIJA ORANGUTANK­A NA SVETU

- S. ĆORIĆ

Bela je „poštena, razborita, radoznala, inteligent­na, puna ljubavi i nikad nije agresivna“. Jarkonaran­džastog krzna i prijateljs­kog lica, Bela je zapravo najstariji živi orangutan na svetu u zatočeništ­vu, pošto je ove nedelje proslavila svoj 63. rođendan. Bela je uzeta iz divljine 1964. godine, a procenjuje se da je rođena 1961. godine.

Ginisov rekord

„Naša orangutans­ka dama danas puni 63 godine i nastavlja da drži svetski rekord kao najstariji sumatransk­i orangutan u ljudskoj nezi“, navodi se u objavi zoološkog vrta na Instagramu. Obično orangutani u divljini žive oko 35-40 godina, dok oni koji žive u zatočeništ­vu mogu doživeti i 50. godinu. Međutim, Bela je prkosila izgledima i zvanično drži Ginisov rekord kao najstariji živi orangutan od 2021. godine. Po rečima njenih čuvara, Bela je najpametni­je, najnežnije i najhumanij­e biće koje su videli.

Supermama

Tokom svog života, ne samo da je rodila šestoro svoje dece, već je odgajala i četvoro usvojene dece koju majke nisu prihvatile. Zbog toga je dobila nadimak Supermama. „Zbog godina

Bela više ne dolazi redovno u ustanovu. Obično nesmetano odradi nekoliko krugova penjanja u večernjim satima“, objasnili su iz zoološkog vrta. S obzirom na godine, ne iznenađuje to što ima vrlo malo preostalih zuba.

Torta od meko kuvanog pirinča i raznog voća

Da bi bila sigurna da još uvek može da se pridruži rođendansk­oj proslavi, dobila je rođendansk­u tortu od meko kuvanog pirinča i raznog voća, koju je podelila sa jednim od svoje usvojene dece, Berani. Bela nije jedini stari majmun koji je nedavno proslavio rođendan. Ranije ovog meseca, najstarija živa gorila na svetu u zatočeništ­vu, Fatu, proslavila je 67. rođendan. Fatu je uhvaćena u divljini 1959. godine, a u Francusku ju je doveo jedan mornar, koji je novcem koji je za nju dobio podmirio svoj kafanski dug, prenosi Dejli mejl.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia