Alo!

SPAJIĆU, KAKO ĆEŠ DECI OBJASNITI DA SU GENOCIDNA?

Najavljeni glas Podgorice za rezoluciju o Srebrenici sasvim sigurno je direktno protivan volji većine njenih stanovnika

- PIŠE: BOJANA PAUNOVIĆ

„Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka.“

Nije očigledno premijer Crne Gore Milojko Spajić čitao Njegošev „Gorski vijenac“. Ili će biti da jeste, ali da ništa razumeo nije. Ili, najpre, da sve on to zna, ali da su mu lični interesi i podaništvo moćnim zapadnim silama preči od poštenja.

Uglavnom, Spajićeva najava da će Crna Gora, čiju izvršnu vlast on oličava, glasati za sramnu rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjeni­h nacija, podigla je buru među Srbima u susednoj državi, ali i u celom regionu. Kako i ne, kad je ovde reč o premijeru koji će staviti žig genocidnos­ti na ogroman broj žitelja svoje države. Jad, čemer, bruka...

ISTI KAO MILO

Nije da od Spajića nismo očekivali ovako nešto, međutim, najviše boli nož u leđa koji ti zabode neko koga smatraš prijatelje­m ili čak bratom. Prvo smo to dočekali od Grčke, preko Dore Bakojani i njenog brata premijera Kirijakosa Micotakisa (Bakojanije­va inicirala da tzv. Kosovo postane član Saveta Evrope), a sada evo i iz Podgorice od Milojka Spajića, koji, nažalost, u stopu korača istom antisrpsko­m stazom kojom je išao Milo Đukanović. Nakon Grčke sramote, podsetimo, oglasile su se i mnoge javne ličnosti, poručujući, poput ministra Darka Glišića, da više nikad tamo neće ići na more. Slično se sada na društvenim mrežama može pročitati i za Crnu Goru, jednu od omiljenih letnjih destinacij­a Srba. Sudeći po ogorčenim komentarim­a, Spajiću i njegovoj kliki mogla bi se kao bumerang vratiti podignuta ruka za sramnu rezoluciju.

Lider Demokratsk­e narod

POZIVAM SPAJIĆA DA ODRŽI REČ I PODNESE SKUPŠTINI PREDLOG REZOLUCIJE O JASENOVCU DO SLEDEĆEG PETKA MILAN KNEŽEVIĆ

ne partije (DNP) Milan Knežević kazao je da je premijer Spajić u četvrtak pred čitavom crnogorsko­m javnošću saopštio da će podneti rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, te ga zbog toga javno poziva da dostavi takav predlog do sledećeg petka kako bi po skraćenoj proceduri u Skupštini osudili genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u Jasenovcu.

- S obzirom na to da za genocid u Jasenovcu nije potrebno raditi nikakva dodatna istraživan­ja, konsultova­ti eksperte, da su brojke od najmanje 700.000 ubijenih Srba, Jevreja i Roma istinite, neumoljive i užasavajuć­e, smatram da je sasvim dovoljno vremena da se

rezolucija o genocidu u Jasenovcu i zvanično formalizuj­e.

MORA ODBITI

Ovo je prilika premijeru Spajiću da održi javno datu reč i pokaže kako ima isti odnos i prema stradanju srpskog naroda, tako što će dostaviti Skupštini predlog rezolucije o genocidu, a ne o zločinu u Jasenovcu - poručio je Knežević i dodao:

- Voleo bih da grešim, i bog mi je svedok za to, ali se plašim da premijer Spajić ipak neće podneti rezoluciju o genocidu, a ja ga preklinjem da to učini, ne zbog mene, nego zbog srpskog naroda bez čije podrške ni Jakov Milatović ni on ne bi postali to što jesu.

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, ocenio je da bi glasanje za rezoluciju o Srebrenici bio pucanj u srce istorijske Crne Gore:

- Nije dovoljno da vlada Crne Gore podnese amandmane na rezoluciju niti je dovoljno da odbije da bude kosponzor ovog sramnog dokumenta. Od nje se očekuje da ne glasa za njega i na taj način zaštiti vitalne interese srpskog naroda, čiji pripadnici čine preko 30% građana Crne Gore i čiji preci su tu zemlju stvarali.

Oglasila se juče i Sandra Božić, potpredsed­nica Vlade Vojvodine.

-Građani Srbije i Crne Gore dele mnoge istorijske nepravde prouzrokov­ane neodgovorn­om politikom, nad kojom je bratska ljubav uvek prevladava­la - napisala je ona, pa se Spajiću obratila jednim kratkim pitanjem: „Ne znam kako će svojoj deci objasniti da ih je označio genocidnom?”.

GLASANJE ZA REZOLUCIJU BIO BI PUCANJ U SRCE ISTORIJSKE CRNE GORE ALEKSANDAR ĐURĐEV

 ?? ?? I posle Mila Milojko: Spajić nastavio Đukanoviće­vim stopama
I posle Mila Milojko: Spajić nastavio Đukanoviće­vim stopama
 ?? ?? Društvene mreže zasute pozivima da se ne ide na more ni u Grčku ni u Crnu Goru
Društvene mreže zasute pozivima da se ne ide na more ni u Grčku ni u Crnu Goru
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia