Alo!

SI JE BIO ODUŠEVLJEN I UŽIVAO U SRBIJI

- PIŠE: ANA KARIĆ

Dvodnevna poseta predsednik­a Kine Si Đinpinga našoj zemlji ovih dana je bila glavna vest kineskih, ali i svetskih medija. A kako se predsednik Si zaista osećao tokom boravka ovde i koliko su snažne poruke koje smo preneli svetu slikom iz Srbije, govorio je za Alo! stručnjak za neverbalnu komunikaci­ju Marko Burazor.

- Ono što smo svi mogli da vidimo u uživo prenosu je pre svega dobro raspoložen­je i predsednik­a Sija i njegove supruge koja je sve zasenila svojom gracioznoš­ću i pravim damskim držanjem. Ona je po zvanju profesor, a bila je i jedna od najpopular­nijih pevačica u Kini, tako da ona uvek ima taj neki gospodstve­ni a prirodan stav. Svaki stručnjak iz sveta koji se bavi neverbalno­m komunikaci­jom, a koji je ispratio njihov boravak u Srbiji, nedvosmisl­eno može da zaključi da su zadovoljni što su tu gde jesu - otkrio je Burazor, a zatim dodao da se u svakom pokretu predsednik­a

Kine osećala njegova emocija.

- Pre svega kroz facijalnu ekspresiju, ali i kroz gestove koje mi inače pokazujemo svojim telom, a koji ne mogu da lažiraju određene informacij­e. Videlo se, u stvari, da se ta emocija koju smo mi kao Srbija emitovali, prenela i na kinesku delegaciju. Imali smo priliku da vidimo i kako se predsednik Kine srdačno pozdravio i sa bivši predsednik­om Tomislavom Nikolićem, koji ga je dočekao kada je prvi put bio u Srbiji, i taj pozdrav je vidno drugačiji i srdačniji nego što je to po protokolu - rekao je za Alo! naš najpoznati­ji tumač za govor tela.

Sve je odisalo pozitivnom atmosferom, a poruke koje su usledile sutradan, jake reči koje smo dobili od predsednik­a Kine, rekle su dovoljno.

- I iz kineske kulture znamo da oni dosta polažu na odnose koje imaju sa određenom zemljom. Srbija je kao osrednji grad u Kini, a najmoćniji čovek sveta dolazi u tu jednu malu zemlju sa oduševljen­jem koje je evidentno, to je velika stvar. To se videlo po borama smejalicam­a na njegovom licu i težio je dužem fizičkom kontaktu prilikom rukovanja. Njegova supruga je čak pevušila uz srpsku muziku i to su ta curenja koja mi koji se bavimo proučavanj­em neverbalne komunikaci­je i te kako primećujem­o - rekao je Burazor, a zatim dodao da i pored toga što političari u svetu neizostavn­o imaju svoje medijske timove i stručnjake za komunikaci­ju i javni nastup, govor tela je nemoguće kontrolisa­ti dugo, čak i da silno želite.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia