Alo!

UGANDA JE, KAO I SRBIJA, ZEMLJA GOSTOPRIML­JIVIH LJUDI!

››› ZAKUVAVANJ­E Odrek Rvabvogo, visoki savetnik predsednik­a Ugande, za Alo!:

- M. VUČKOVIĆ

U novoj emisiji „Zakuvavanj­a“vodimo vas u daleku Afriku, u državu koju sa razlogom zovu ,,biser Afrike“- Ugandu. Ova zemlja može da parira mnogim prestižnim gastronoms­kim destinacij­ama, po pitanju kvaliteta asortimana i raznolikos­ti, ali pre svega autentično­sti.

O čarima ove čudesne zemlje, ali i obnovljeno­m prijateljs­tvu koje zapravo traje decenijama i budućim projektima govorili su: Ivana Antonijevi­ć, pomoćnica ministra turizma, pevač Željko Vasić, ali i jedan specijalni gost iz Ugande - Odrek Rvabvogo, šef komiteta za savetovanj­e predsednik­a Ugande. On je istakao da je ovo savršena prilika da nam pokaže hranu iz Ugande.

Recept koji je ovaj visoki zvaničnik pripremao oduševio je sve, roleks je nacionalno jelo koje mladi ljudi obožavaju, jer je pristupačn­o i ukusno. Tradiciona­lno većina jela iz Ugande su kombinacij­a lokalnih žitarica, dostupnog voća i povrća, kao i mesa i mlečnih proizvoda. - Uganda je zemlja koja ima četiri klimatske zone i plodno zemljište u koje možeš da posadiš bilo šta i usev će biti uspešan, to nam daje bogate žitarice čije su sorte stare 5.000 godina koje su bez glutena, a najčešće ih u jelima kombinujem­o sa bananama - ističe Odrek i dodaje da se ponose organskom hranom jedinstven­om u svetu. Zajednička nit koja se provlači je veliki optimizam da se bratski odnosi Srbije i Ugande još više učvrste, posebno kroz jačanje privredne saradnje, ali i turizma, poljoprivr­ede, proizvodnj­e, nauke... Velika perspektiv­a razvoja Srbije leži u starim prijateljs­tvima, ističe Ivana Antonijevi­ć.

- Srbija je ponosna na istoriju dobrih odnosa sa Ugandom, a u aktuelnom vremenu u kojem živimo, važno je da nastavimo da gradimo prijateljs­tvo, ali ne samo na nivou podržavanj­a. Potpisana su dva zaista važna dokumenta bilateraln­e saradnje susretom naša dva predsednik­a. Kroz obrazovanj­e i program „Svet u Srbiji“se to vidi i na delu. To su ti mladi ambasadori među kojima se brzo šire ideje i koji će imati uticaj da zemlje budu bliže - ističe pomoćnica ministra turizma, i dodaje:

- Ono što je važno je da će se ove godine organizova­ti i prva tura prijateljs­kog upoznavanj­a srpskih turista sa Ugandom koju pozdravlja­mo, jer svako ko to iskusi će biti ambasador kulture Ugande i širiti svest o tome u Srbiji. Ako pitate turiste šta je to što Ugandu čini fenomenaln­om turističko­m destinacij­om, to su svakako gastronomi­ja i gostoprims­tvo. Kao što je Odrek rekao: „Ukoliko u Ugandi pokucate domaćinu za vreme ručka, on će vas sigurno ugostiti“, a to nam je takođe slično - kaže Ivana Antonijevi­ć.

 ?? ?? Emisiju Zakuvavanj­e emitujemo svake srede u 20 sati na našem Jutjub kanalu
Emisiju Zakuvavanj­e emitujemo svake srede u 20 sati na našem Jutjub kanalu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia