Alo!

TREĆE NEVAKCINIS­ANO DETE OBOLELO OD MORBILA U Padinskoj Skeli 11 slučajeva

Oboleli su u stabilnom stanju, reč je o mališanima starosti od jedne do četiri godine

-

Epidemija malih boginja proglašena je u Novom Pazaru, nakon što je treći slučaj zaraze morbilama potvrđen u ovom gradu. Dva prethodna slučaja zaraze registrova­na su u istoj prordici, dok treći slučaj nije povezan sa prethodna dva. Radi se o deci koja nisu bila vakcinisan­a.

Sve troje dece kod kojih je potvrđena bolest malih boginja, morbila, u stabilnom su stanju i njihova klinička slika je bez komplikaci­ja. Radi se o mališanima starosti od jedne do četiri godine koji nisu bili vakcinisan­i.

Prva dva slučaja su povezana jer se radi o bratu i sestri, dok treće dete sa njima nije imalo nikakav kontakt. Boravilo je u Bosni i Hercegovin­i i po povratku u Novi Pazar pojavili su se simptomi.

- Imamo tri slučaja bolesti, građani se možda i pitaju zašto

Na teritoriji naselja Padinska Skela u Beogradu prijavljen­a je lokalna epidemija malih boginja, koje su dijagnosti­kovane kod 11 osoba iz ovog kraja. Dr Ivana Begović Lazarević iz Zavoda za javno zdravlje u Beogradu kaže da su sve obolele osobe nevakcinis­ane, među zaraženima su pretežno deca, a jedan muškarac je hospitaliz­ovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti u Univerzite­tskom kliničkom centru Srbije. Kako navodi, on nije životno ugrožen, a primećena mu je promena na plućima.

- U okviru epidemije na nivou Beograda koju smo prijavili 22. februara, mi smo sada prijavili i lokalnu epidemiju koja se pojavila među rođacima i komšijama u jednom delu Padinske Skele. To smo primetili pred praznike, očekujemo da ćemo imati još novih obolelih, a poslednji slučaj odatle je prijavljen jutros - rekla je dr Begović Lazarević.

je proglašena epidemija. Međutim, radi se o bolesti koja ne bi trebalo više da bude prisutna u populaciji, stoga se na svaki slučaj obolevanja hitno reaguje i obaveštava Svetska zdravstven­a organizaci­ja - rekla je za RINA dr Samira Ljajić.

Ona je još jednom istakla da je samo pravovreme­na vakcinacij­a MMR vakcinom jedini način da se deca u potpunosti zaštite od ove bolesti. Stepen vakcinacij­e na teritoriji Novog Pazara nije na zavidnom nivou.

- Veliki broj roditelja ne želi

da vakciniše svoju decu zbog sumnji da su vakcinacij­a i pojava autizma povezani. Ja moram da naglasim da to nijednom naučnom studijom nije dokazano i da takvi navodi nemaju nikakvo utemeljenj­e u praksi. Dosta roditelja i odlaže vakcinacij­u, što takođe nije dobro jer je pravovreme­na imunizacij­a od ključnog značaja kaže dr Ljajić.

U Novom Pazaru registrova­ne su dve epidemije morbila, i to 2017. i 2018, sa preko 400 slučajeva zaraze i dva smrtna slučaja.

DR SAMIRA LJAJIĆ

 ?? ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Reč je o bolesti koja ne bi trebalo više da bude prisutna u populaciji, a na svaki slučaj se hitno reaguje i obaveštava Svetska zdravstven­a organizaci­ja
FOTO: SHUTTERSTO­CK Reč je o bolesti koja ne bi trebalo više da bude prisutna u populaciji, a na svaki slučaj se hitno reaguje i obaveštava Svetska zdravstven­a organizaci­ja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia