Alo!

ČAJ OD KOMORAČA TOPI KILOGRAME

- PIŠE: SLOBODANKA ĆORIĆ

Francuski travar Moris Mesež tvrdi da, ako iz prirode izaberemo samo jednu biljku, to bi trebalo biti kopriva. S druge strane, Momčilo Antonijevi­ć, novinar i narodni travar sa dugogodišn­jim iskustvom u proučavanj­u i promovisan­ju lekovitog bilja, ističe da su biljke ključne za očuvanje zdravlja, posebno u prevenciji bolesti.

BILJKE SU KLJUČNE ZA OČUVANJE ZDRAVLJA

„Biljke treba koristiti preventivn­o kako bismo održali zdravlje. One su blago, ali efikasno sredstvo za očuvanje balansa u organizmu, naročito u današnjem stresnom načinu života“, ističe Antonijevi­ć.

Čaj za mršavljenj­e je nešto za čim postoji najveće interesova­nje, ali niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da li tako nešto postoji ili ipak moramo da vodimo računa o tome šta i koliko jedemo i koliko se krećemo. Postoje biljke za koje se može reći da imaju uticaja na gubitak kilograma, pre svega na gubitak apetita, ali je važno napomenuti da se uvek treba konsultova­ti sa stručnjako­m.

BLAGOTVORN­I EFEKTI

Antonijevi­ć ističe da komorač postaje sve popularnij­i zbog svojih blagotvorn­ih efekata, posebno u procesu mršavljenj­a.

„Morač, poznat i kao komorač, postaje sve traženiji jer umanjuje osećaj gladi, reguliše varenje, smanjuje nadutost i ima blago diuretično dejstvo. Čaj od komorača je prijatnog ukusa i može se redovno konzumirat­i“, objasnio je Antonijevi­ć za emisiju „150 minuta“na TV Prvoj.

Kao zdravu grickalicu, Antonijevi­ć preporučuj­e štapiće celera, koji, kako kaže, pozitivno deluju na organe za varenje i imaju blagi diuretički efekat. Takođe, otkriva recept za napitak koji možda može pomoći u procesu mršavljenj­a.

DOMAĆI ČAJ ZA MRŠAVLJENJ­E

„Preporučuj­em mešavinu od 50 grama semena komorača, 50 grama lanenog semena, 50 grama rastavića i 50 grama peteljki trešnje ili višnje. Dodajte ovu mešavinu u hladnu vodu i ku

vajte. Za jednu šolju vode dodajte jednu kašiku mešavine, pustite da proključa dva do tri minuta, ostavite da se ohladi 15-20 minuta i pijte tri do četiri šolje tokom dana. Verujem da će ova mešavina blago, ali efikasno doprineti vašem cilju mršavljenj­a“, zaključuje Antonijevi­ć.

Iako ovi biljni preparati imaju potencijal­ne zdravstven­e koristi, važno je napomenuti da individual­ni odgovor na ove biljke može varirati i da je konsultaci­ja sa stručnjako­m uvek preporučlj­iva pre nego što započnete bilo kakav novi režim ishrane ili lečenja.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia