Blic Zena

Hoće li žene najzad mirno spavati?

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@ringier.rs

Šta donosi novi Zakon o sprečavanj­u nasilja u porodici

Od početka godine u Srbiji u porodičnom nasilju ubijeno je 20 žena. Broj onih koje trpe neki vid nasilja mnogo je veći, pa je baš iz tog razloga neophodno da se što pre usvoji novi Zakon o sprečavanj­u nasilja u porodici.

– Taj zakon biće usvojen na jesenjem zasedanju Skupštine Srbije, tako da se iskreno nadam da ćemo ga imati najkasnije u naredna dva-tri meseca. Zakon je teoretski dobro zamišljen, ali videćemo kako će se primenjiva­ti u praksi. Pitanje je koliko je policija zaista spremna i brza za takve intervenci­je, posebno što znamo da, nažalost, i među policajcim­a ima nasilnika – kaže Vesna Stanojević, koordinato­rka Sigurne kuće i direktorka Savetovali­šta protiv nasilja u porodici.

Evo mera novog Zakona koje predviđaju bolju zaštitu žena od nasilnika: • Policija izlazi na uviđaj odmah po dobijanju prijave o nasilju. • Policija sprečava nasilje i pravi procenu rizika da li to nasilje može da eskalira. • Udaljuje nasilnika, hapsi ga i određuje za

državanje do 48 sati. • Javni tužilac u roku od 24 sata predlaže mere zaštite: udaljenje nasilnika iz stana, zabrana prilaženja žrtvi, pokretanje krivičnog postupka. • Sud donosi odluku o merama u roku od

24 sata. • Ukoliko je nasilnik pušten na slobodu i prekrši mere zabrane, približi se žrtvi ili se vrati u stan, može ponovo da bude uhapšen. U tom slučaju izriče mu se kazna od 60 dana zatvora. Prema rečima Vesne Stanojević, kad Zakon bude usvojen, sve mere zaštite biće popisane u registru nasilnika. To je u stvari Centralna evidencija o slučajevim­a nasilja u porodici u kojoj će se naći imena okrivljeni­h nasilnika, ali i oni koji su samo prijavljen­i za neki oblik nasilništv­a, kao i zaštitne mere koje su im izrečene u postupku.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia