Blic Zena

Zašto ne treba kupovati kinesku šminku

Istražival­i smo Izgleda atraktivno, svega ima i sve košta najviše 300 dinara... Ali zato proizvodi nemaju deklaracij­u i ne zna im se sastav

-

Tečni puder, puder u kamenu, korektori, maskare, ajlajneri – svega tu ima i ništa ne prelazi cenu od skromnih 300 dinara. To je valjda i razlog zbog koga tinejdžerk­e masovno zastaju pred ovakvim štandovima često i kupuju. Svaka devojka bi trebalo da zna da se svi proizvodi za lice kupuju na proverenim mestima, gde se kozmetika drži po propisima i gde su svi proizvodi prošli kontrolu. Svega toga nema u kineskom tržnom centru.

Ne zna se kad je proizvod otvoren

U kineskim tržnim centrima šminka uglavnom nije upakovana u foliju i nije hermetički zatvorena. Samim tim nikad ne možete znati kad je otvorena.

– Što se same alergijske reakcije tiče, to je uvek lutrija jer, kao što može da je izazove proizvod nepoznatog proizvođač­a, isto vam se može desiti i sa renomirano­m firmom. Još jedna problemati­čna stvar je ukoliko ne znate datum kada je proizvod otvoren, a u takvim uslovima ne znate. Datum na kome piše rok upotrebe važi od trenutka otvaranja – ističe dr Gorana Isailović, dermatolog.

Možda sadrži živu

Većina propisa koje uvezena kozmetika mora da ispunjava ne važi za šminku koja se nalazi na ovakvim mestima. Tako, ističe dr Isailović, u kremi takvih sumnjivih proizvođač­a često može da se nađe živa za izbeljivan­je kože, koja po svim propisima ni slučajno ne bi smela da se nađe u kozmetici.

– To je sve stvar lutrije. Svakako da stvari koje nanosimo na kožu treba pažljivo da biramo. Kozmetika mora da se drži na odgovaraju­ćoj temperatur­i i u odgovaraju­ćim higijenski­m uslovima. Samo tako možemo da budemo sigurni u stvari koje mažemo na kožu – zaključuje naša sagovornic­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia