Blic Zena

Dajte ljudima dobro, dobro će im biti

Jasna Đuričić, prvakinja Srpskog narodnog pozorišta

-

Moja Sida je žena koja pomaže ubici svog deteta. Ona mu je podrška, hrabri ga kao sestra ili majka, kaže glumica kojoj je film „Dnevnik mašinovođe“doneo nagradu za najbolju žensku ulogu Izuzetna, rasna, velika, istinita, čarobna, najveća… Svaka od ovih reči je sama po sebi veliki kompliment, a posebnu težinu reči imaju kada ih koleginici Jasni Đuričić (48) upućuju velike glumice poput Mire Banjac, Mirjane Karanović, Svetlane Bojković, Radmile Živković… Povoda je bilo jer je za samo dve godine prvakinja Srpskog narodnog pozorišta i vanredni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu dobila najveća glumačka priznanja: „Dobričin prsten“i „Žanka Stokić“. Mislila je da posle ovih, najviših ordena profesije nema dalje i nema više, a onda su je iznenadili novinari. Na tek završenim Filmskim susretima u Nišu prikazan je film „Dnevnik mašinovođe“, reditelja Miloša Radovića, a nagrada za najbolju žensku ulogu u tom filmu, koju dodeljuje „Fipresci Srbija“, Međunarodn­a federacija filmskih kritičara, pripala je Jasni Đuričić.

Nevine ubice i njihovi životi

– Nažalost, nisam bila u Nišu, ali mi je velika čast što sam tu nagradu dobila od novinara, filmskih kritičara. Nagrade prijaju i obavezuju, pa ih nikada ne primam olako. Kada sam dobila ta dva najveća odličja profesije, mislila sam da nema nagrade koja će me pomeriti, a eto, „Fipresci“je dokaz da uvek ima dalje. Dalje sam otišla i s filmom „Dnevnik mašinovođe“. To je zaista moćna priča o malim ljudima i velikim stvarima – kaže Jasna i ističe da je ponosna što je upravo ovaj film srpski kandidat za Oskara.

Emotivno govori o uzbuđenju koje je osetila kada je proletos, na Palićkom festivalu evropskog filma, prvi put gledala film zajedno sa publikom.

– Gledaoci već vole ovaj film jer budi dobre emocije. Duhovit je, nežan, romantičan, tužan, prepun finog crnog humora koji se danas retko sreće. Radnja je nekako pomerena u vremenu pa, pored ostalog, otkriva jedan fantastiča­n svet ljudi koji su životno vezani za vozove i lokomotive.

Ubeđena je da te dobre emocije kod publike izaziva najpre Lazar Ristovski, producent i glumac u filmu, ali ističe i uloge Mirjane Karanović, Mladena Nelevića, Nine Janković, Danice Ristovski… Posle premijere u Moskvi poznati filmski kritičar Igor Saveljev nije krio oduševljen­je filmom „Dnevnik mašinovođe“. Napisao je da je to „komedija-melodrama o nevinim ubicama i njihovim životima“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia