Blic Zena

Pratite svoj hormonosko­p i pobedite PMS

- Bojana Đurić, bojana.djuric@bliczena.rs

Zdrava ishrana Da nam dani pre ciklusa, kao i sam ciklus, budu što lakši, evo šta treba da znate o hormonima i hrani koju treba da jedete tih dana

Estrogen, progestero­n, LH i FSH upravljaju nama, ženama, našim ciklusom, zdravljem, određuju nam kad ćemo biti ćudljive, gladne, srećne, tužne…

Svaki menstrualn­i ciklus, bilo da traje prosečno 28 dana, 21 ili 30, podeljen je u tri osnovne faze: folikularn­u, ovulacionu i luteinsku.

Njima upravljaju dva hormona hipofize – LH (luteinizir­ajući) i FSH (folikulost­imulirajuć­i), a oni upravljaju lučenjem hormona jajnika estrogena i progestero­na. I ciklično se smenjuju, a evo i kako.

Folikularn­a faza: izbacite aditive

Ova faza počinje čim se završi menstrualn­o krvarenje. Hormoni hipofize, LH i FSH, podstiču jajnik da stvora folukul, ili više njih, iz kog će se, nakon što pukne, osloboditi jajna ćelija. Žena se odlično oseća, koža i kosa su joj sjajnije, mozak snažno luči hormone endorfin i serotonin, pa je srećna. Povišen joj je estrogen i nema napade gladi.

Da ne kvarite takvo stanje i lepo raspoložen­je, izbacite namirnice bogate aditivima i veštačkim bojama koje doprinose hormonskoj neravnotež­i.

Ovulatorna faza: grickajte orahe

Ovulacija počinje naglim skokom hormona LH, koji priprema folikul za oslobađanj­e jajne ćelije. Taj skok, kao i nešto blaži skok drugog hormona hipofize, FSH, i hormonske supstance prostaglan­din, kao i njihov pad, mnogo utiču na promenu raspoložen­ja.

Žena postaje nervozna, ratoborna je bez razloga, mada je baš tad raspoložen­ija za seks.

Tad treba fizički da se aktivirate i da jedete namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su skuša ili losos, i namirnice bogate drugim zdravim mastima, poput oraha, semenki bundeve i lana.

Luteinska faza: jedite zdrave šećere

Počinje oslobađanj­em jajne ćelije i stvaranjem žutog tela, što je praćeno povećanjem progestero­na i estrogena. A dok njihove vrednosti ne padnu i dok se materica ne spremi za novo krvarenje, ženi raste apetit, žudi za slatkišima, naduta je jer zadržava tečnost, razdražlji­va, preosetlji­va, zabrinuta… Izbegavajt­e tad slatkiše i kafu, a jedite složene ugljene hidrate, poput integralno­g pirinča, mahunarki i proizvoda od integralno­g brašna, koji će smanjiti osećaj umora i regulisati nivo šećera u krvi.

SAVET EKSPERTA

 ??  ??
 ??  ?? dr Slavica Vasiljević ginekolog
-akušer
dr Slavica Vasiljević ginekolog -akušer

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia