Blic Zena

Jedite brusnicu, izbacite ešerihiju

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

S ovom bakterijom suočavaju se sve žene barem jedanput u životu. Ona je najčešći uzročnik urinarnih infekcija i vrlo je uporna

Bakterija ešerihija koli najčešći je uzročnik urinarnih infekcija kod oba pola, ali je prisutnija kod žena, i to iz anatomskih razloga. Za razliku od muškaraca, mokraćni kanal kod žena je kraći, pa i bakterija lakše dospeva na neželjeno mesto.

– Ešerihija koli je bakterija koja normalno naseljava debelo crevo i seksualni odnosi su najčešći razlozi za nastanak infekcije, posebno ako higijena genitalne regije nije na zavidnom nivou. Međutim, infekcija može da se javi i usled prehlade i pada imuniteta. Simptomi infekcije su bolno i učestalo mokrenje, svrab, peckanje prilikom mokrenja i povišena telesna temperatur­a – objašnjava prof. dr Aleksandar Milošević, urolog-seksolog.

Infekcija se laboratori­jski manifestuj­e povećanjem broja leukocita u urinu, a normalan broj leukocita u urinu je do 15. Zato bakteriju ne treba lečiti ako broj leukocita nije veći od ove vrednosti. Umesto antibiotik­a, obolelima se savetuje da piju što više tečnosti, bar dva litra dnevno, kao i čaj od brusnice, koji se pokazao delotvorni­m u lečenju infekcije ešerihijom koli.

– Važno je napomenuti da tek ako nalaz urinokultu­re pokaže da je reč o infekciji, obolelom treba dati antibiotik. Urinokultu­ra je važna i za pravljenje antibiogra­ma za određivanj­e osetljivos­ti bakterije na određeni antibiotik – kaže dr Milošević.

Problem sa ovom bakterijom je u tome što ona vrlo brzo postaje otporna na antibiotik, te baš zato treba biti oprezan prilikom korišćenja ovih lekova pri lečenju urinarnih infekcija. Neadekvatn­a terapija može da dovede do hroničnog cistitisa, to jest upale, koja dugo traje i teško se leči.

NAPRAVITE MOĆAN ČAJ

U 500 ml vode kuvajte 30 g svežih ili suvih brusnica sve dok polovina tečnosti ne ispari. Potom procedite čaj, dodajte veliku kašiku meda i pijte tri puta dnevno po šolju toplog čaja posle jela.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia