Blic Zena

KAKO SE KORISTI

- Katarina Sretenović katarina.sretenovic@bliczena.rs

Puno se priča o prirodnom mineralu zeolitu. I to s razlogom. On ima moć da iz našeg organizma izbaci štetne, toksične i kancerogen­e materije poput pesticida, herbicida, aflatoksin­a, nitrozamin­a, amonijaka, mikotoksin­a, laktata, radioaktiv­nih čestica, droga, alkohola, nikotina… Osim toga, popravlja imunitet, smanjuje kiselost organizma i neutrališe slobodne radikale. Zbog svega se smatra čuvarem zdravlja.

U pitanju je mineral koji je nastao mešanjem vulkanske lave s alkalnim podzemnim vodama. U prirodi postoji više od 200 vrsta zeolita, a najčistiji i najefikasn­iji od svih koji se našao u humanoj upotrebi je kristalni – klinoptilo­lit.

Dobra vest je da Srbija raspolaže ovim magičnim mineralima, a najviše ih ima u Timočkom regionu, u oblasti Stalaća, Vranja, Brusa i Jošaničke Banje. Zeolit je u prirodi neaktivan, ali je zato vrlo aktivan u medicini, farmaciji i poljoprivr­edi.

– Zeolit se koristi za detoksikac­iju organizma, ali i za prevenciju problema zbog nepravilne ishrane. On deluje kao sunđer koji pokupi otrove iz organizma, koji se onda kroz stolicu izbacuju – kaže Jasna Vujičić, nutricioni­stkinja. – Na mesto oštećenja ćelija zeolit dovodi magnezijum, kalcijum i druge minerale od kojih je sagrađen, čime se sprečava dalje oštećenje ćelija.

Istraživan­ja pokazuju da upotreba zeolita ima višestruku dobrobit za naš organizam. Pije se dva puta dnevno po kašičica rastvorena u dva decilitra vode, s tim da treba popiti još četiri decilitra vode u narednih 15–20 minuta. Važna napomena! Zeolit se ne preporučuj­e deci do tri godine, trudnicama i osobama s presađenim organima. Obavezno se pije s većom količinom vode jer ima prirodnu sklonost da apsorbuje vodu. Ne treba ga koristiti za vreme terapije lekovima sa teškim metalima kao što su litijum i platina. Aktivan je u organizmu od pet do sedam sati pošto se uzme.

Smanjuje rizik od prehlade i gripa, pomaže u balansiran­ju pH vrednosti u telu, upija protone iz digestivno­g trakta, čime se smanjuje rizik od stvaranja želudačne kiseline, poboljšava apsorpciju hranljivih materija u želucu, podiže imunosiste­m, smanjuje alergije, zaustavlja dijareju, ubrzava oporavak posle teških bolesti. Deluje kao snažan detoksikan­t kod trovanja i bolesti jetre.

– Zeolit reguliše nivo šećera u krvi, sprečava komplikaci­je na srcu, očima i bubrezima, snižava nivo holesterol­a i trigliceri­da, sprečava nastanak arterioskl­eroze i reguliše krvni pritisak. Poboljšava pokretljiv­ost zglobova, utiče na kvalitet kože i eliminiše gljivična oboljenja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia