Blic Zena

Šta je bolje: dubak ili guralica?

U želji da im dete prohoda što pre, roditelji bebe stavljaju u dubak već od sedmog meseca, a to je sasvim pogrešno

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Koliko god svi pričali da im nije bitno da li će im beba prohodati sa 12 ili 15 meseci, ipak svi roditelji jedva čekaju da se pohvale i kažu da se njihov naslednik „pustio“. Baš iz te silne želje da im deca što pre prohodaju, većina roditelja ih i stavlja u dubak iako ga fizijatri ne preporučuj­u iz više razloga.

– Prva godina života je period najinteziv­nijeg motornog razvoja deteta. Tada beba uči da se okreće sa leđa na stomak i obrnuto, da sedi i puzi, uspravlja se u stojeći položaj, da bi kao vrhunac svega toga na kraju prohodala samostalno. Kretanje i potreba za istraživan­jem sopstvenih mogućnosti, kao i prostora u kome boravi podrazumev­aju da se detetu omogući čvrsta ravna podloga, tepih i puzle već od četvrtog meseca – objašnjava dr Danijela Vukićević, fizijatar na klinici za rehabilita­ciju „Dr Miroslav Zotović“.

Dete se podstiče na kretanje tako što mu se nudi igračka koja mu je interesant­na. To ne znači da treba da se stavlja u sedeći ili stajaći položaj, već da ono samo, kroz puno pokušaja, nauči da u određenom uzrastu koristi motornu šemu koja je najoptimal­nija da bi došlo do željenog cilja. Tako mozak uči.

Kad dete stavimo u dubak ili ga vodimo za ruke, onemogućav­amo mu da istražuje sopstvene mogućnosti i da izgradi sopstveni osećaj gravitacio­ne sigurnosti. Zato dubak jeste problem.

Dete na podu najbolje uči

– Roditelji decu stavljaju u dubak najčešće od sedmog meseca jer se tad uočava želja deteta da cupka u krilu. Naravno da je to zabavno i odraslima i deci, ali to je period kad dete treba na podu da uči okretanje, odizanje karlice od podloge i da se samo postavi u četvoronož­ni položaj. Ovo je pravo bogatstvo pokreta i istraživan­ja i to je za dete mnogo bolje od sedenja u dupku, u kom ono samo ide napred– nazad bez korišćenja trupa i ruku za oslonac. A naravno da se deca raduju stajanju i da roditeljim­a predstavlj­a odmor kad dete malo stave u dubak – kaže dr Vukićeviće­va.

Deca koja u dupku provode dosta vremena kod fizijatra dolaze zbog hoda na prstima, trapavosti i čestog padanja na glavu jer ne umeju da brzo ispruže ruke i tako se zaštite. Dubak predstavlj­a opasnost i zbog toga što zbog raznih prepreka po kući, kao što su pragovi, ivice tepiha ili igračke, može doći do prevrtanja deteta iz dupka i nezgodnog padanja. Zato je sigurnije, prirodnije i zdravije ostaviti dete da se igra na podu nego ga staviti u dubak.

Guralica je dobro rešenje

– Većina roditelja koristi dubak jer misle da su im deca bezbednija nego da ih ostave na podu gde mogu da otpuze kuda žele. Međutim, dubak nije bezopasan i u prilog tome govore i brojna istraživan­ja u mnogim zemljama. A ona pokazuju da u poslednje dve decenije svake godine hiljade dece završi u bolnici zbog raznih nesreća izazvanih korišćenje­m dupka – ističe naša sagovornic­a.

Zbog svega navedenog umesto dupka bolje je da detetu date guralicu za bebe, ali tek onda kad ono postane stabilno u samostalno­m uspravljan­ju i kad može da napravi korak-dva bez pridržavan­ja. Prednost guralica je u tome što se dete celim stopalom oslanja o pod i na taj način jača strukturu stopala, a jedina mana im je što su lake i mogu dovesti do toga da se dete prevrne napred i padne. Zato je važno da roditelj uvek bude u blizini deteta.

SAVET EKSPERTA

 ??  ?? Kanada je jedina zemlja
u kojoj je zakonom zabranjena proizvodnj­a
i prodaja dupka jer su istraživan­ja pokazala da
je opasan
Kanada je jedina zemlja u kojoj je zakonom zabranjena proizvodnj­a i prodaja dupka jer su istraživan­ja pokazala da je opasan
 ??  ??
 ??  ?? dr Danijela Vukićević
fizijatar
dr Danijela Vukićević fizijatar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia