Blic Zena

Ko bi rekao da je u penziji

Nakon skoro tri decenije poziranja za Armanija i druge kreatore, za naslovne strane „Voga“i angažmana širom sveta, naša poznata manekenka odlučila je da se povuče, posveti se pisanju i uživa u ljubavi

- Ljiljana Perović ljiljana.perovic@bliczena.rs

Dok je jurcala sa seoskom decom po bosanskim brdima, Ivana Stanković (43) oduvek je bila zagledana u daljinu sanjareći o dalekom svetu glamura. Shvatila je još sa deset godina koliko uživa pred objektivom pozirajući ocu. Nedugo potom, kao mlada glumica potekla iz dramskog studija Mike Aleksića, zbog prve uloge u filmu „Bekstvo iz Sobibora“osvanula je na naslovnoj strani magazina „7 TV dana“. Dve godine kasnije, kad je imala 16, zagrebački list „Svijet“izabrao ju je za lice godine, potpisala je svoj prvi profesiona­lni ugovor za modnu agenciju „Ford“, otputovala za Milano i od tog trenutka počela je da živi svoj san.

Armanijev tim je šiša na kratko

Za Ivanu je poziranje pred foto-aparatom više od poziva, to je njena strast. A imala je i sve predispozi­cije da to radi savršeno – visinu, fenomenaln­u figuru, prelepo lice, kao i oči kojima je mogla da ispriča svaku priču a da ne izgovori nijednu rečenicu.

– Oduvek sam obožavala da poziram pred kamerama. Lepe su i revije, ali ideja da toliko toga možete da kažete bez reči, samo izrazom lica, za mene je veliki izazov – priča naša poznata manekenka.

Njen prvi zapažen posao bila je revija za čuvenog Čerutija u Parizu 1993, posle koje kreće njen vrtoglavi uspeh. Đorđo Armani je bira za glavno lice kampanje, nakon čega nekoliko godina zaredom radi revije po čitavom svetu za njega. Njegov kreativni tim šiša je na kratko i od tada je Ivanin zaštitni znak upravo ta frizura.

– Mnogi kreatori, sa Đorđom na čelu, obožavali su me s kratkom kosom. Privatno više volim kada mi je kosa duga. Nije mnogo gusta, ali je svilenkast­a i lepo mi stoji – otkriva nam.

Koliko je faktor sreće važan u manekensko­m poslu, najbolji dokaz jeste činjenica da Ivanina prva revija u Milanu, koja je bila mnogo važna za njenu karijeru, nije uopšte prošla glatko.

– Sve oči su bile uprte u mene, ali kad sam krenula, kopča od cipela mi se zakačila, saplela sam se i prostrla se po pisti koliko sam dugačka.

Međutim, ljudima se ta nezgoda toliko dopala da je bila u svim udarnim vestima i svi su počeli da je zovu.

Gde se ona slika, tu se ore narodnjaci

Zahvaljuju­ći svom poslu, Ivana je proputoval­a čitav svet. Na tim putovanjim­a je odrastala, sazrevala. Imala je sreće da je nikad nisu privlačili nikakvi poroci, alkohol, duvan... Uvek je cenila zdrav život.

– Kud god sam išla, nosila sam sa sobom i svoju muziku, onu našu najbolju narodnu. Mene muzika pokreće, uživam da je slušam dok radim. Zato se svugde gde sam se slikala u vrhunskim modelima najpoznati­jih kreatora, orila naša muzika.

Manekenstv­o joj je, kaže, mnogo pomoglo da odraste i da nauči da vodi računa o sebi. I kad se danas osvrne na sve te godine provedene širom sveta, srećna je. Ne misli da je zbog svog poziva bilo šta izgubila.

– Imam najbolju porodicu na svetu, mnogo smo bliski, tako da je svaki moj dolazak kući bio praznik. Isto je i s prijatelji­ma. Razdvojeno­st nas je zbližavala i naša druženja su bila intenzivni­ja.

Pre nekoliko godina pokrenula je šou „Srpski top-model“i bila glavna članica žirija u potrazi za najboljom manekenkom naše zemlje. Iste godine napisala je i autobiogra­fiju „Bez daha“. I nakon što se oprostila od modnih pista, ostala je u svetu modelinga, pa je osnovala svoju modnu agenciju. Danas se time više ne bavi jer joj rad s modelima oduzima mnogo vremena.

– Nisam mogla da nađem vremena za sve. Privatno sam više putovala, posvetila se pisanju. Ipak, i danas kad mi se obrate mladi koji žele da se time bave i koji traže neki savet, ja sam tu. Vrlo sam aktivna na „Instagramu“i rado svima odgovaram.

Našla je ljubav svog života

Ivana je svoj emotivni život uvek doživljava­la veoma ozbiljno jer je ljubav njena pokretačka snaga.

– Uvek sam bila u dugim vezama s mlađim muškarcima, a ljubav mog života je čovek za koga sam se nedavno verila i koji je pet godina stariji od mene. Nikad u životu nisam upoznala tako lepog, zgodnog, duhovitog i interesant­nog muškarca kao što je on.

Penzioners­ki dani joj, kako kaže, teku ispunjeni ljubavlju, srećom, svim onim za šta nije imala vremena.

– Novu knjigu privodim kraju. Iako ima toliko toga što nisam ispričala o sebi, mislim da ću sad uspeti da objedinim čitav svoj život. Biće ličnija i više moja – kaže Ivana, koja posle 20 godina šetnje po svetskim modnim pistama živi kao jedna od nas.

 ??  ?? Lična karta Datum rođenja: 12. oktobar 1973. Prva naslovna strana: Magazin „Svijet“Omiljena naslovna strana: Magazin „Vog“Ponosna je: Što je za sve vreme u svetu modelinga ostala svoja Radila je za: Armanija, Kevina Klajna, Donu Karan, Žil Sander... Napisala je: Autobiogra­fiju „Bez daha“2011.
Lična karta Datum rođenja: 12. oktobar 1973. Prva naslovna strana: Magazin „Svijet“Omiljena naslovna strana: Magazin „Vog“Ponosna je: Što je za sve vreme u svetu modelinga ostala svoja Radila je za: Armanija, Kevina Klajna, Donu Karan, Žil Sander... Napisala je: Autobiogra­fiju „Bez daha“2011.
 ??  ??
 ??  ?? I kao mala je umela da iskaže
emocije pred foto-aparatom
I kao mala je umela da iskaže emocije pred foto-aparatom
 ??  ?? U letnjem izdanju, sa dužom kosom, koju voli da pušta u pauzama između snimanja
U letnjem izdanju, sa dužom kosom, koju voli da pušta u pauzama između snimanja
 ??  ?? Ivana u omiljenom restoranu u Beču, gde često odlazi sa verenikom
Ivana u omiljenom restoranu u Beču, gde često odlazi sa verenikom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia