Blic Zena

Niste tužni, a suze vam teku?

Ne brinite, nije reč o bolesti, već o vrlo čestom simptomu koji se lako sanira

- V. N.

Niste tužni, a suze vam same teku niz lice? Najverovat­nije imate epiforu, a šta je to, pitali smo dr Danijelu Ranđelović, oftalmolog­a.

– Reč je o preteranom i upornom suženju očiju, toliko da se suze slivaju niz lice. Ne možemo reći da je to bolest, već je pre u pitanju stanje, odnosno simptom – kaže naša sagovornic­a.

Uzroci preteranog suženja očiju mogu biti različiti, ali najčešći su blokirani suzni kanali ili prekomerno lučenje suza.

– Epiforа može da se javi kod svakoga, bez obzira na godine, a najčešće je srećemo kod bebа do godinu dana i kod stаrijih od 60 godinа. Može da suzi sаmo jedno oko ili obа, a javlja se zbog iritacije oka šamponom, prašinom, peskom, trepavicom... Uzrok mogu biti i povrede olovkom, noktom, ali i opekotine oka zbog rada s brusilicom bez odgovaraju­će zaštitne opreme.

Alergijski, virusni i bakterijsk­i konjuktivi­tisi, kao i upala očnih kapaka, takođe dovode do hiperprodu­kcije suza.

Često suženje oka može da izazove i nepravilan rast trepavica ili uvrtanje ruba kapka.

– Suženje se javlja i kod sindroma suvog oka, što zvuči kontradikt­orno. Međutim, u pitanju je loš kvalitet suznog filma, a upotreba veštačkih suza i gelova može da ublaži ove tegobe. Prašina, dim i hemikalije takođe izazivaju pojačano stvaranje suza. Na koji način se ovaj problem leči? – Ako je uzrok suženja nadražaj oka, onda je potrebno prekinuti boravak u zagađenoj sredini ili izlečiti bolesti vežnjače i rožnjače koje izazivaju ove smetnje. Ispiranje suznih kanalića je u nekim slučajevim­a korisno. Međutim, kod potpunog zastoja prolaska suza najčešće je potrebna operacija – objašnjava doktorka Ranđelović.

Kod novorođenč­adi, kaže, membrana u kanalićima pokušava da se probije čvrstim masiranjem unutrašnje­g očnog ugla u smeru nosa.

– Ako ta tehnika ne daje rezultate, onda se pristupa manjem operativno­m zahvatu.

Svako dugotrajno suženje oka zahteva odlazak kod oftalmolog­a radi tačne dijagnoze i terapije

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia