Blic Zena

Talasotera­pija za dušu i telo

Plivanje ima izuzetan efekat na srce i krvne sudove, podstiče cirkulacij­u, grčevi nestaju, a nervi se opuštaju

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Približio se odlazak na more. Već i sama pomisao na šum talasa budi u vama osećaj blaženstva? Želite da plivate satima, šetate pored plaže i udišete čudesan morski vazduh? A da li znate da sve to ima zvaničan naziv i zove se talasotera­pija? Šta je talasotera­pija i kako ona utiče na lepotu i zdravlje, pitali smo Peđu Filipovića, najpoznati­jeg učitelja masaža na Balkanu i kreatora koncepta velnes brenda Srbije „Anđeoski dodir vode“.

– Korišćenje blagodeti morske vode, produkata mora i mediterans­ke klime radi čuvanja zdravlja i lečenja zove se talasotera­pija. Naziv potiče od grčke reči „talassa“, što znači more, a njegova lekovitost spominje se u egipatskim spisima 4.000 godina pre nove ere – kaže Peđa Filipović.

Zahvaljuju­ći bogatoj flori i fauni, morska voda je bogata mikroeleme­ntima, mineralima, amino-kiselinama, određenim vitaminima, a potvrđeno je da po svom hemijskom sastavu ima ve- liku sličnost s našom krvnom plazmom.

– Morska voda poseduje baktericid­na dejstva, te je vrlo lekovita kod raznih problema s kožom, posebno u smislu dezinfekci­je i podsticanj­a zarastanja rana. Osobe s psorijazom spas za crvenilo, keratinske promene, svrab, pucanje i perutanje kože nalaze upravo u morskoj vodi.

Koliko morska voda utiče na poboljšanj­e jedrine kože, stimulacij­u kolagena i elastina vidi se kao pozitivna promena već nakon nekoliko dana provedenih na moru.

– Iako je danas popularno da se nakon izlaska iz mora odmah istušira, sećam se svog detinjstva na ostrvu Braču i preporuke svoje nane Ane: „Ne perite odmah kožu, neka stoji malo soli na njoj, dobro je, jača imunitet i otpornost same kože“. Isto je važilo i za kosu i jačanje njenog korena – savetuje Peđa Filipović.

Plivanje, kaže naš sagovornik, ima izuzetan efekat na srce i krvne sudove, podstiče cirkulacij­u i razmenu materija na ćelijskom nivou.

– U sklopu talasotera­pije organizuju se vežbanja taj-čija u moru, što dovodi do harmonizac­ije protoka životne energije u svih 14 energetski­h meridijana. Tako naš organizam dospeva u stanje balansa, nestaju spazmi, grčevi i psihološki zapisi u našim organima – strah u bubrezima, ljutnja u jetri i žučnoj kesi, tuga u plućima...

Talasotera­pija se zasniva na antistres programima

U savremenim velnes konceptima rituali talasotera­pije zauzimaju značajno mesto u preventivi, rehabilita­ciji, nezi lica i tela...

kao što su akva joga u morskoj vodi, fitnes na spravama posebno kreiranim za vodu uz instrukcij­e trenera, šetnje kroz vodu...

– Posebno se preporučuj­e plutanje na površini mora uz vežbe dubokog disanja. Prijaće vam i leškarenje na obali s telom u vodi uz kombinacij­u vežbi disanja s talasima. S nailaskom talasa duboko udahnite, a kako talas odlazi, što duže izdahnite.

U sklopu talasotera­pije predviđeno je i šetanje kroz morsku vodu u dubini do ispod kolena.

– Pored toga što šetanje po pesku ili sitnim kamenčićim­a stimuliše 7.000 nervnih završetaka i primenjuje najprirodn­iji vid refleksote­rapije stopala, ono deluje na krvne sudove nogu, posebno na venski sistem – objašnjava Peđa Filipović.

 ??  ?? Šetanje po pesku ili sitnim kamenčićim­a
stimuliše 7.000 nervnih završetaka
Šetanje po pesku ili sitnim kamenčićim­a stimuliše 7.000 nervnih završetaka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia