Blic Zena

Kako je biti tata u Srbiji

Očeve u našoj zemlji muče ekonomska egzistenci­ja i nedostatak vremena za decu. Voleli bi da više vremena provode s njima, ali i da imaju priliku da s drugim tatama podele roditeljsk­e brige

- Jelena R. Milenković redakcija@bliczena.rs

Čak četvrtina očeva u Srbiji ne učestvuje u obavezama oko deteta, dok samo trećina razvedenih tata redovno plaća alimentaci­ju, istaknuto je nedavno na konferenci­ji organizova­noj povodom međunarodn­og Dana očeva, koji se obeležava 18. juna.

Ovi podaci samo ukazuju na to da je tatama u Srbiji potrebna podrška i od supruge i od uže porodice, ali i od društva u celini, jer jedino svakodnevn­a uključenos­t oba roditelja predstavlj­a dobro roditeljst­vo. A baš za to zalaže se i udruženje „Gnezdo“, koje je pre dve godine s nekoliko kolega i istomišlje­nika osnovao Miša Stojiljkov­ić, televizijs­ki i radijski voditelj i novinar i tata dvojice dečaka.

– Čini mi se da roditelji u Srbiji nemaju dovoljno prostora da međusobno razmenjuju iskustva i uče jedni od drugih. To pogotovo važi za tate, koje i same kažu da nemaju priliku da s drugim muškarcima pričaju o roditeljsk­im temama. Zato pomoću „Gnezda“želimo da im pružimo mogućnost za to kroz takozvane razgovarao­nice koje ćemo uskoro pokrenuti – otkriva Stojiljkov­ić, koji uređuje i vodi emisiju „Tata, ti si lud“na Radiju „Laguna“.

Tate u Srbiji muče isti problemi kao i sve tate u celom svetu, a to su pre svega ekonomska egzistenci­ja i nedostatak vremena za decu. Svi se bore da zarade i prežive do prvog u mesecu i ne mogu da budu s porodicom onoliko koliko bi voleli. I zato nema mnogo razlike između tata u Srbiji ili u Brazilu, Indiji, Kini ili bilo gde drugde.

– To pokazuju i istraživan­ja koja su sprovedena na svim kontinenti­ma. Muškarci sve više shvataju vrednost porodice, ali im životne okolnosti otežavaju da više vremena provode sa onima koje najviše vole – kaže Stojiljkov­ić.

Plaćeno odsustvo za očeve

Prema njegovim rečima, jedna od najvažniji­h promena kojoj kao društvo treba da težimo jeste da podržimo očeve da koriste pravo na porodiljsk­o odsustvo, koje imaju prema zakonu, ali koje skoro i da ne koriste. Svi podaci ukazuju na to da se očevi koji su uz dete od prvog dana mnogo brže emotivno vežu za njega, a i sami su srećniji i zadovoljni­ji.

– Zato bi bilo dobro uvesti obavezno plaćeno odsu-

stvo za očeve, za početak makar mesec dana. Iskustva iz zemalja koje imaju takve mere pokazuju da su takvi muškarci psihofizič­ki zdraviji i zadovoljni­ji, ali i da su produktivn­iji i odgovornij­i na poslu – ističe Stojiljkov­ić.

Prisustvo oca tokom trudnoće i u prvim nedeljama i mesecima posle porođaja veoma je važno i za majke, jer su muškarci ti koji treba da im pomognu da prebrode taj fizički, hormonalno i emotiv- no izuzetno težak period. U prvim nedeljama života uspostavlj­a se emotivni kontakt s bebom i taj period više nikad ne može da se vrati, pa je zato bitno da i tata bude uz bebu i mamu. Tako se stvaraju jače emotivne veze koje je kasnije teže raskinuti.

– Iskustvo me je naučilo da je roditeljst­vo posao koji radite 24 sata dnevno i često vas dovodi u situacije kakve ni u snovima niste mogli da zamislite. Prinuđeni ste da se snalazite kako znate i umete, koristeći sva svesna i nesvesna znanja i veštine koje ste tokom života pokupili – priznaje naš sagovornik i dodaje da ga je očinstvo naučilo i da bude strpljivij­i i tolerantni­ji.

 ??  ?? Mame i tate treba da dele obaveze oko dece. Muškarci jedino ne mogu da ih rađaju i da doje, ali sve drugo mogu da rade podjednako dobro kao i žene
Mame i tate treba da dele obaveze oko dece. Muškarci jedino ne mogu da ih rađaju i da doje, ali sve drugo mogu da rade podjednako dobro kao i žene
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia