Blic Zena

Kazna nije lek za noćno mokrenje

Noćno mokrenje posle navršene pete godine nije izraz dečjeg bunta ili lenjosti, već čest problem, koji se leči uz pomoć lekara

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Noćno mokrenje je čest i u većini slučajeva bezazlen i prolazan problem koji se javlja u dečjem uzrastu. U Srbiji se s njim bori od pet do deset odsto sedmogodiš­njaka, a po definiciji noćno mokrenje predstavlj­a povremeno oticanje urina u snu kod dece koja su starija od pet godina. Do tog uzrasta to se smatra normalnom fiziološko­m pojavom.

– Uzrok noćnog mokrenja je različite prirode. Može se javiti zbog noćne poliurije, to jest povećanog stvaranja urina tokom noći, ili zbog povećane aktivnosti bešike tokom noći. Često je i kod povišenog praga za buđenje, to jest kod dece koja su tvrdi spavači – objašnjava dr Nevenka Raketić, specijalis­ta pedijatrij­e i imunologij­e u ordinaciji „Dr Raketić“, u okviru koje postoji savetovali­šte za noćno umokravanj­e jedinstven­o u Srbiji.

I genetska predispozi­cija je važan činilac, od kog zavisi da li će dete imati ovaj problem, pa tako ako su oba

roditelja noću mokrila u krevet, verovatnoć­a da će se to dogoditi i njihovom nasledniku iznosi 75 odsto.

O ovom problemu roditelji nerado govore, čak i u kontaktu s lekarom, a noćno umokravanj­e predstavlj­a veliki psihički problem za decu i treći je na skali najstresni­jih događaja u detinjstvu.

– Dete koje noću mokri u krevet povlači se u sebe, izbegava druženje s vršnjacima i odlaske na rekreativn­u nastavu. S druge strane, roditelji ga često nepravedno kažnjavaju jer ne razumeju prirodu problema. Zato je važno obratiti se lekaru što pre, kako bi preduzeo dalje korake u vezi s postavljan­jem dijagnoze i lečenjem noćnog

mokrenja – savetuje doktorka Raketić.

Da bi dete prevazišlo ovaj problem, najčešće se formira tim podrške, u kom se, pored pedijatra, nalaze i pedijatar nefrolog i dečji psiholog. Lečenje noćnog mokrenja treba započeti s navršenih pet godina i danas se za to najčešće koristi alarm i lek dezmopresi­n. U večernjim časovima roditelji treba detetu da ograniče unos tečnosti, kao i unos slanih i slatkih namirnica.

– Noćno mokrenje se može donekle sprečiti pravilnom kontrolom mokrenja, s kojom treba početi kad je dete dovoljno zrelo, što je obično s navršene dve godine. Uspešno odvikavanj­e od nošenja pelena važno je roditeljim­a, deci, ali i lekarima, jer smanjuje rizik od kasnijeg poremećaja mokrenja – ističe doktorka Raketić i na kraju dodaje da je prestanak noćnog mokrenja individual­an i da zavisi od uzrasta i psihofizič­ke zrelosti deteta.

Problem noćnog mokrenja češći je kod dečaka i s njim se bori 5–10 odsto sedmogodiš­njaka u Srbiji

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia