Blic Zena

Oslobodite se manipulato­ra

Nema osobe koja nije podložna manipulaci­ji, ali važno je samo da to prepoznate i da znate kako da se izvučete iz kandži manipulato­ra. Njega ne možete promeniti, ali sebe možete

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Smatrate da imate sopstveno mišljenje i stav o svemu i da niko ne može da vam poturi neku svoju ideologiju? Varate se, jer stručnjaci kažu da smo svi osetljivi na manipulaci­ju, bez obzira na to da li se dešava u odnosu s partnerom, prijatelji­ma, roditeljim­a ili kolegama.

– Kada dozvolimo drugoj osobi da manipuliše nama, kao da smo u dosluhu s njenom željom da nas kontroliše kroz obmanjujuć­a i iskorišćav­ajuća ponašanja. Manipulati­van odnos je jednostran i uvek samo manipulato­r zadovoljav­a svoje ciljeve na štetu onoga kojim manipuliše – objašnjava Ljiljana Jagodić, klinički psiholog, za „Blic ženu“.

Ona kaže da mnogi, kad postanu svesni da su izmanipuli­sani, ovakvu vrstu odnosa rešavaju povlačenje­m i bežanjem, jer nekad nije tako lako prekinuti odnos s manipulato­rom. Na primer, to može da bude vaš bračni partner, a vi niste spremni na razvod i na to da sami podižete decu. Zato vam onda preostaje samo da prepoznate manipulaci­ju i da razmislite o tome na koji način vi doprinosit­e takvom odnosu.

– Manipulato­ri su veoma dobri u tome da prepoznaju žrtvu. Ukoliko im posao ne ide od ruke, oni odustaju i traže drugog. Kad posumnjate da vama manipulišu, neophodno je da prihvatite činjenicu da ste i sami tome doprineli. A po svojim klijentima vidim da je to veoma teško – otkriva Jagodićeva i dodaje da je za manipulaci­ju potrebno dvoje, kao i za bilo koju vrstu odnosa.

Najvažnije je da se vi promenite

Prema rečima naše sagovornic­e, postoje tehnike koje vam mogu pomoći da izađete na kraj s manipulato­rima, ali prethodno je potrebno da prihvatite da ste i sami odgovorni za taj manipulati­vni odnos.

– Prva je da menjate sebe, a ne manipulato­ra. On se ne može promeniti, jer su takve osobe nesposobne za empatiju i često sve što im kažete kasnije samo iskoriste protiv vas. Promenom svog odnosa prema njemu, vi menjate njegovu dinamiku. Manipulato­r, kad vidi da je izgubio kontrolu nad vama, brzo će se povući – ističe Jagodićeva.

Takođe, u odnosu s manipulato­rima može vam pomoći i korišćenje asertivnih tehnika za promenu prirode odnosa. Na primer, kad šef na poslu od vas zahteva da odmah uradite nešto, odgovorite mu da ćete to uraditi kasnije, kad budete imali vremena. Na taj način preuzimate deo kontrole nad situacijom. I svaki sledeći put kad dođe s novim zahtevom, odgovorite mu na isti način, bez objašnjava­nja i raspravlja­nja. U suprotnom, opet ćete izgubiti kontrolu nad situacijom.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia