Blic Zena

Sada imamo i vodu i struju, a svako spava u svom krevetu

Više ne strepim da li će nas neko opet izbaciti na ulicu. Moja deca sada imaju gde da uče, da se igraju, a ja ne moram do bunara po vodu da bih ih okupala, samo odvrnem česmu, kaže Rada

- Dunja Tulimirovi­ć

– Ovo su samo naši kreveti, a ovo naša devojačka soba. Uvek smo spavali svi zajedno, po troje-četvoro na jednom rasklimata­nom ležaju, a ovo je tolika sreća, pravo bogatstvo – pokazuju nam Marija (14) i Tamara (13) Simić svoju sobicu s pogledom na Kosmaj. Za sedmoro dece Saše i Rade Simić „Blic fondacija“kupila je kuću sa okućnicom u sopotskom selu Drlupa i obezbedila im kompletan nameštaj i belu tehniku.

– Uselili smo se pre mesec dana. To je mesec dana kako ne strepim da će nas i decu usred noći neko opet izbaciti na ulicu. Moja deca sada imaju gde da uče, da se igraju, gledaju crtani, a ja ne moram do bunara po vodu da bih ih okupala, dovoljno je samo da odvrnem česmu. Drugo mi i ne treba, kao da sanjam – kaže Rada (40) dok joj se u naručju migolji najmlađa Milena (2).

Posadili smo povrće, više nećemo biti gladni

Porodica je već stigla i da zasadi ponešto na delu od 42 ara zemlje, koliko je dobila uz kuću.

– Zasadili smo paradajz, krastavac, luk, krompir. Planiramo i da zapatimo nešto stoke, te da na jesen posadim i kukuruz. To je dovoljno da mi deca više nikad ne budu gladna – kaže domaćin Saša, koji za vreme naše posete nije skidao osmeh s lica.

Mukotrpan rad za male pare, tek toliko da nahrani porodicu, nagrađen mu je ovom donacijom, koja je porodici stigla kao dar s neba. Kako kažu Simići, njihov su brak za ove 22 godine obeležili velika ljubav i velike nedaće.

– Nismo imali podršku moje porodice. Kad nam se rodila Tamara, četvrto dete, živeli smo kod babe i dede. Jedne noći je u sobu uleteo moj brat, pijan, i izbacio nas napolje. Bez razloga, samo je vikao: „Izlazite, izlazite“. Nismo imali kud, četvoro dece, jedno od njih odojče. Saša je te noći skinuo katanac s napuštenog PKB-ovog skladišta da negde prenoćimo. Unutra prazno, magacin. Spavali smo na betonu, ali nismo imali kud. Tu smo ostali 15 godina – kaže Rada.

Pelene je sušila na gajbicama, decu presvlačil­a uz sveću, a osnovnih uslova za higijenu nije bilo.

– Skoro kilometar do bunara, s jednog smo vukli vodu za pranje, s drugog za piće. A kad padne sneg, šalili smo se kako imamo najveći zamrzivač u bivšoj Jugoslavij­i – ceo magacin bio je ledara, kako doneseš vodu, na njoj se nahvata korica. A leti druga priča. Bez frižidera, šta god da Rada skuva, brzo se ukvari. Ceo dan radim za mleko, a ono se odmah pokvari – sleže ramenima Saša.

Ako u kući nema sloge, nema ničega

Uprkos najvećem siromaštvu, sloga i porodična ljubav koju ukućani gaje, kao i besprekorn­o vaspitanje njihove dece, osvojili su srca brojnih ljudi, spremnih da im pomognu.

– Moj muž je najbolji čovek, najvrednij­i, ne preza ni od jednog posla. No nekad posla nije bilo, pa su deca u

krevet išla gladna. Naučila sam ih da sve dele, čak i jedan „smoki“, naučila ih i da čuvaju jedni druge. I kad smo za obrok imali samo malo hleba, za sto smo uvek sedali zajedno, jer ako u kući nema sloge i razumevanj­a, onda nema ničega – čuva Rada svoje najveće bogatstvo. Dok su odrasli pričali, dečaci Miloš (7) i Mateja (5) trčkarali su po dvorištu. Stariji Mihajlo (19) već je otišao da radi, a iako se udala i ima svoju porodicu, prvenica Milica (22) na braću i sestre gleda kao i na svoje dete.

„Blic fondaciji“su čak i susedi bili zahvalni. Kako kažu, u tom delu Drpule žive mahom stariji ljudi, te je prava radost da se selom ponovo zaori smeh dece, ali da im i u pomoć priteknu vredni Simići.

– Srećni smo zbog toga što smo danas u kući Simića, čiji će mališani u novom domu moći normalno da odrastaju i da se školuju – rekla je Ljiljana Knežević, izvršna direktorka „Blic fondacije“.

 ??  ?? Živeli su u magacinu u kome bi se
zimi voda zaledila u flaši, a leti se
teškom mukom kupljeno mleko odmah pokvarilo, tako da ne bi stigli da ga iskoriste
Simići su želeli da se slikaju sa onima
koji su im pomogli, pa su uz njih i „Blic
fondacija“i...
Živeli su u magacinu u kome bi se zimi voda zaledila u flaši, a leti se teškom mukom kupljeno mleko odmah pokvarilo, tako da ne bi stigli da ga iskoriste Simići su želeli da se slikaju sa onima koji su im pomogli, pa su uz njih i „Blic fondacija“i...
 ??  ?? Uprkos siromaštvu, deca su naučena da brinu jedna o drugima i da i najmanji obrok podele
Uprkos siromaštvu, deca su naučena da brinu jedna o drugima i da i najmanji obrok podele
 ??  ?? Simići su uz kuću dobili i 42 ara placa, tako da ima prostora i za igru i za baštu
Simići su uz kuću dobili i 42 ara placa, tako da ima prostora i za igru i za baštu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia