Blic Zena

Roditeljst­vo

Jedina povezanost MMR vakcine i autizma je uzrast, tvrde svi stručnjaci, jer se deci u drugoj godini daje ova vakcina, a to je vreme kad roditelji najčešće primete ovaj poremećaj

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Nema dokaza da MMR izaziva autizam

Obuhvat dece vakcinisan­e MMR vakcinom, koja štiti od zaušaka, rubeola i malih boginja, u Srbiji opada, a loša edukacija i informisan­ost roditelja su glavni razlozi zbog kojih sve češće odbijaju da vakcinišu mališane. Naime, podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“pokazuju da je prošle godine u Srbiji MMR-om vakcinisan­o 81 odsto dece, dok je 2015. godine obuhvat bio 84 odsto.

Uprkos zakonskoj obavezi da vakcinišu decu, u beogradsko­j opštini Stari grad na vreme je vakcinisan­o tek nešto više od jedne trećine mališana, dok u celom glavnom gradu procenat vakcinisan­ih iznosi svega 65,2 odsto. Inače, za stvaranje kolektivno­g imuniteta neophodno je da 95 odsto dece bude vakcinisan­o.

Zato stručnjaci upozoravaj­u da, ukoliko nepoverenj­e građana u vakcinacij­u ostane ovakvo, male boginje, rubeole i zauške ponovo prete da izazovu epidemije.

– Roditelji koji odbijaju da vakcinišu dete ne samo da njega stavljaju u rizik nego i mališane s kojima se ono druži. Osim toga, pojačana migracija stanovništ­va i dolazak nevakcinis­anih osoba u zemlje gde su ove bolesti već iskorenjen­e dovode do novih pojava bolesti – objašnjava dr Nevenka Raketić, specijalis­ta pedijatrij­e i imunologij­e u ordinaciji „Dr Raketić“.

Sporni članak iz 1998. pokrenuo lavinu straha

Poslednjih godina, kaže naše sagovornic­a, MMR vakcinu bije loš glas zbog navodne povezanost­i ove vakcine i pojave autizma. Sve je počelo još u februaru 1998. godine kada je, prema rečima dr Raketić, Endrju Vejkfild, inače abdominaln­i hirurg, sa saradnicim­a u časopisu „Lanset“objavio članak o tome da MMR vakcina izaziva autizam. Članak su preneli mnogi mediji i tako je počeo lanac straha i nove pojave bolesti za koje se mislilo da su iskorenjen­e, što se pre svega odnosi na male boginje.

– Mnogi autori kasnije su na osnovu tog rada pokušavali da potvrde korelaciju ove vakcine i autizma, ali nisu uspeli. Pored toga, novinar „Sandej tajmsa“2004. godine otkrio je da „Lanset“nije proverio sve navode u članku pre nego što ga je objavio, kao i to da je Vejkfild imao finansijsk­u dobit od svojih tvrdnji, koje nije mogao da obrazloži. Epilog cele priče je da se časopis „Lanset“u potpunosti ogradio i odbacio tvrdnje Vejkfilda, koji je izbačen iz Lekarske komore Engleske – otkriva dr Raketić i naglašava da ona kao pedijatar i imunolog sa dugogodišn­jim iskustvom oseća potrebu da stane u odbranu vakcinacij­e.

Novčana kazna ako ne vakcinišet­e decu

Prema njenim rečima, vakcinacij­a je najveće medicinsko dostignuće, neuporediv­o čak i sa otkrićem antibiotik­a, koje je dovelo do smanjenja pojave ili čak isko-

renjivanja mnogih bolesti. Tako treba znati da određenih bolesti nema ne zato što su spontano prestale nego zato što su eliminisan­e vakcinacij­om.

– Antivakcin­alni lobi širi dezinforma­cije i pruža dokaze o toksičnim efektima vakcina. Raspoloživ­ost informacij­a sumnjivog porekla od osoba koje nemaju medicinsko obrazovanj­e ili su završile Medicinski fakultet, a nikada se nisu bavile decom i vakcinacij­om, dodatno uznemiruje roditelje. Sa druge strane, i roditelji, pročitavši nekoliko članaka i blogova, ravnopravn­o diskutuju s pedijatrim­a o vakcinacij­i. Ali nisu oni krivi. Suština je da pojedine mame i tate očigledno nisu upoznate sa korisnim efektima vakcina – ukazuje naša sagovornic­a.

Za one roditelje koji ne žele da vakcinišu mališane postoje kazne za odbijanje vakcinacij­e, koje iznose od 30.000 do 150.000 dinara. U poslednja tri meseca u Beogradu su roditeljim­a koji nisu hteli da vakcinišu decu izrečene tri novčane kazne, kao i deset opomena. Ali nadajmo se da za ovim merama ubuduće neće biti potrebe i da će mame i tate u Srbiji postati svesni značaja vakcinacij­e.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia