Blic Zena

Dobar san zdravlje čuva

Ovih dana, kada je ovako toplo, svi loše spavamo. Nesanica nas muči i posle dugog puta, pa valja sav taj nedostak sna nadoknadit­i

-

Ubrzan tempo života i svakodnevn­i stres doprinose tome da sve manje spavamo, a i kada nas san savlada, često je isprekidan, praćen buđenjem nekoliko puta u toku noći. Ako nesanica postane učestala pojava, san isprekidan ili kraći od šest časova, to gotovo uvek dovodi do iscrpljeno­sti, razdražlji­vosti, pada radne sposobnost­i i opšteg pada imuniteta, ali i do pojave depresije. Poremećaji sna u poslednjih nekoliko decenija postali su veoma česti kod osoba različite starosne dobi.

Nizak melatonin remeti san

Za održavanje pravilnog ritma budnosti i sna odgovoran je melatonin, hormon epifize. Njegovo lučenje opada nakon 40. godine života, pa se zbog toga mnoge osobe već oko 50. godine susreću s prvim simptomima hronične nesanice. Kada je nivo melatonina u krvi nizak, uspavljiva­nje je teško, a san kratak i isprekidan.

Postoji vrsta dnevnog ritma, koji zavisi od sunčeve svetlosti, i sezonski ritam, koji zavisi od dužine dana. Nivo melatonina noću može da bude i do deset puta veći od nivoa melatonina u našem organizmu tokom dana.

Nesanica muči i nakon dugog puta

Prirodni ritmovi budnosti i spavanja mogu biti poremećeni i radom u noćnoj smeni ili čestim menjanjem smena. Takođe, poremeća- ji u spavanju nastaju i tokom dugih putovanja, kada u kratkom vremenskom periodu promenimo nekoliko vremenskih zona.

– Preparati koji sadrže hormon melatonin koriste se upravo za prevazilaž­enje umora i poremećaja sna nakon višečasovn­ih avionskih letova i promene nekoliko časovnih zona, takozvanog džet lega. Najbolje je tablete uzimati nekoliko dana po dolasku na udaljenu destinacij­u, dok se uobičajen ritam sna ponovo ne uspostavi – objašnjava mr ph. Saška Bogavac i dodaje da su ovakvi preparati i dobra pomoć organizmu da prebrodi akutnu ili hroničnu nesanicu.

Uzimanjem ovih tableta pola sata pre odlaska na spavanje organizam sam, na najprirodn­iji način, uspeva da prevaziđe nesanicu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia