Blic Zena

Masirajte se toplim uljima za bolju cirkulacij­u

Probajte abjangu Prema ajurvedi, drevnoj indijskoj medicini, najbolje bi bilo kada biste se masirali svakog jutra. Bićete gipkiji, a koža će vam biti zahvalna

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

SAVET eksPertA

Abjanga je ajurvedska masaža celog tela toplim biljnim uljima. Prema ajurvedi, drevnoj indijskoj medicini, treba je raditi svakog jutra jer obezbeđuje bolju cirkulacij­u, lepšu kožu i snažniji imunitet.

Ajurvedska medicina smatra da ukočeni ili mlitavi delovi našeg tela obično imaju slabu cirkulacij­u. I rešenje vide u abjangi.

– Ajurvedska uljana masaža pomaže u ponovnom uspostavlj­anju pravilne cirkulacij­e i aktivnosti nervnog sistema. Kada trljamo i pritiskamo telo, pomažemo u razbijanju nagomilani­h naslaga toksina i nečistoća koje su se lokalizova­le u tim tkivima. Pokret takođe stvara toplotu i trenje i povećava protok tečnosti kroz krvne i limfne sudove. To pomaže u čišćenju i otvaranju ovih važnih kanala cirkulacij­e i eliminacij­e – objašnjava Branko Čičić, konsultant mahariši ajurvede.

Osim toga, kaže naš sagovornik, ova masaža održava gipkost i mladolikos­t kože.

– Nanošenje ulja sprečava da koža postane suva i pomaže u održavanju njene mladolikos­ti. Takođe, ovom masažom se povećava lučenje hormona iz kože. Ovi hormoni, uključujuć­i hormon rasta i endorfine, pomažu u jačanju snage i imuniteta našeg organizma – navodi Branko Čičić i daje nam uputstvo za abjanga masažu u kućnim uslovima.

Izmasirajt­e se sami

• Čim ustanete, zagrejte 1/4 šolje abjanga ulja malo iznad telesne temperatur­e. Preporuka je da se masirate otvorenim dlanom pre nego prstima. • Počnite od trljanja glave.

Stavite malu količinu ulja

Efekti masaže biće jači ako ulje na telu ostavite 20 minuta nakon masaže

na prste i dlanove i počnite energično da masirate lobanju. Za masiranje glave potrošite isto onoliko vremena koliko i na ostale delove tela. • Nežno nanesite ulje dlanom na lice i spoljašnji deo ušiju. Ne morate energično da trljate ove oblasti. Onda istrljajte vrat spreda i otpozadi i gornji deo kičme. • Možete da nanesete malu količinu ulja na celo telo pre nego što nastavite. To će omogućiti ulju dovoljno vremena za kontakt sa telom i bolju apsorpciju. • Zatim istrljajte ruke. Pravilno kretanje je gore-dole preko kostiju i kružni pokreti preko zglobova. Izmasirajt­e obe ruke, naročito šake i prste. • Preko srca primenite veo

ma nežne kružne pokrete. • Preko stomaka pravite

nežne kružne pokrete, u pravcu kazaljke na satu, prateći debelo crevo od donjeg desnog dela stomaka, krećući se prema levom delu stomaka. • Istrljajte potom leđa i kičmu, one delove koje možete da dohvatite. • Istrljajte noge. Kao i za ruke, koristite pokrete gore-dole preko kostiju i kružne pokrete preko zglobova. • Na kraju istrljajte ris i tabane. Stopala se u ajurvedi smatraju posebno važnim, stoga bi na njima trebalo da provedete najviše vremena. Koristite otvoren dlan i masirajte energično napred-nazad preko tabana. • Efekti abjange biće jači ako ulje na telu ostavite nekih 15–20 minuta pre nego što se okupate ili istuširate.

 ??  ?? Najbolje za ovu masažu je abjanga ulje, susamovo ulje u kome su skuvane biljke. Nabavlja se u prodavnica­ma zdrave hrane
Najbolje za ovu masažu je abjanga ulje, susamovo ulje u kome su skuvane biljke. Nabavlja se u prodavnica­ma zdrave hrane
 ??  ?? Branko Čičić konsultant mahariši ajurvede
Branko Čičić konsultant mahariši ajurvede

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia