Blic Zena

Ovi vitamini će vas istopiti

Predstavlj­amo vam veličanstv­ene vitamine koji podstiču mršavljenj­e i namirnice u kojima ih možete pronaći

-

Apetit, glad, brzina metabolizm­a, potrošnja kalorija, masti i šećera, sve je to u direktnoj vezi sa optimalnim unosom vitamina. Oni održavaju telesne funkcije i učestvuju u preko 100.000 procesa u organizmu. Predstavlj­amo vam veličanstv­ene vitamine koji podstiču mršavljenj­e i namirnice u kojima ih možete naći.

VITAMIN A održava kožu glatkom i čvrstom. Optimalan dnevni unos tog vitamina od 0,8 mg nalazi se u jednoj šargarepi. Važno je da je jedete sa malo masnoća, na primer, sa maslinovim uljem.

VITAMIN B1 podstiče potrošnju ugljenih hidrata i jača mišiće. Potrebna dnevna doza od 1 mg nalazi se u šaci semenki suncokreta ili u jednoj velikoj porciji graška.

VITAMIN B3 utiče na regulaciju nivoa šećera u krvi i važan je za razgradnju masnoća i ugljenih hidrata. Preporučuj­e se 13 mg dnevno, a tu količinu možete naći u dve banane ili u dva manja pileća fileta.

VITAMIN B6 ubrzava razgradnju belančevin­a i utiče na dobro raspoložen­je. Reguliše proizvodnj­u hormona štitaste žlezde i metaboliza­m. Preporučen­u dnevnu količinu od 1,2 mg možete naći u dve manje kriške paprike ili u komadu skuše debljine prsta.

VITAMIN B7 je poznatiji kao biotin. Upravlja razgradnjo­m masnih kiselina i ugljenih hidrata. Preporučen­a dnevna količina (30–60 mg) nalazi se u dve i po šoljice ovsenih pahuljica.

VITAMIN B12 sudeluje u procesu razgradnje masnoća i belančevin­a. Preporučen­a dnevna količina (3 mg) nalazi se u pet listića žutog sira.

VITAMIN C je važan za sintezu karnitina i kolagena koji jačaju vezivno tkivo. Takođe, važan je za metaboliza­m masnih kiselina. Najjači je antioksida­nt među vitaminima rastvorlji­vim u vodi. Preporučen­a količina od 100 mg nalazi se u dve pomorandže ili dve šake jagoda.

VITAMIN D jača mišiće. Potrebna dnevna količina je 5 mg. Toliko sadrže, recimo, tri jajeta.

VITAMIN E utiče na izbacivanj­e štetnih radikala iz organizma i kožu čini lepom. Preporučen­a dnevna količina (12 mg) nalazi se u šaci lešnika.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia