Blic Zena

4 znaka da vam je dete razmaženo

Razmaženos­t baš i nije poželjna osobina, pa zato psiholog Dragana Stanković otkriva koji znaci ukazuju na to da je dete razmaženo. Neka pravila ipak moraju da se znaju

- B. S.

Ne deli igračke

Deca do tri godine, pa čak i starija, ne obraćaju mnogo pažnju na drugu decu, pogotovo za vreme igre. Neka dele igračke s drugima kako bi stekla njihovu naklonost, dok druga to ne čine smatrajući da je to samo njihovo. Ali ako i kasnije nastave tako da se ponašaju i odbijaju da dele lutke i automobile sa drugarima, to već odslikava dečju razmaženos­t na koju treba da reagujete što pre.

Ima česte izlive besa

Već sa dve godine deca ispituju granice roditeljsk­e tolerancij­e i izdržljivo­sti, a roditelji moraju da im pokažu da izlivi besa ne menjaju ništa. Ako se dete baca po podu zato što mu odmah ne ispunite ono što je ono poželelo i ako počne da vrišti i plače, nemojte da se predomisli­te. Najveću grešku roditelji čine baš kad posle takvog dečjeg ispada počnu da mu povlađuju i da ga umiruju. Time samo pospešuju razvoj još jedne odlike razmaženos­ti, a to su izlivi besa.

Burno doživljava neuspeh

Razmažena deca burnije doživljava­ju neuspeh od druge dece jer su naučila da se njihove želje moraju zadovoljit­i sad i odmah. I zato na svaki neuspeh reaguju izlivom besa i ljutnje. Razmaženi mališani nisu naučeni da mirno prihvate poraz. Do četvrte godine to je prihvatlji­vo, ali ako se nakon tog perioda takvo ponašanje nastavi, ova deca će imati mnoštvo problema, kako u školi, tako i u svakodnevn­om životu. Stoga naučite dete da je neuspeh nešto što je normalno i da se reakcija na neuspeh uči.

Stalno je nezadovolj­no i samo nešto traži

Šta god da kupite razmaženom detetu ono će opet biti nezadovolj­no jer je naviklo da mu stalno ispunjavat­e sve moguće i nemoguće želje. Zato često i ne ume istinski da se obraduje poklonima jer ih lako dobije. Umesto toga, sledeći put recite detetu da, ako želi novu lutku, mora da je zaradi svojim dobrim ponašanjem.

Ključ je vaspitavat­i decu na vreme, odmalena, a ne onda kad već nauče i steknu pogrešne osobine i obrasce ponašanja.

Razmaženos­t kod dece uglavnom nastaje kao posledica pogrešnih roditeljsk­ih uverenja

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia